BZNR Forum Index
Author Message

<  Štetni gasovi  ~  EKOLOŠKA TAKSA U ZAGAĐENOM GRADU

ana.sukalo
Posted: Mon Jan 20, 2014 11:35 Reply with quote
Joined: 19 Nov 2013 Posts: 22
Izvor: "Politika", Datum: 20.01.2014.

Ekološka taksa u zagađenom gradu

Iako je u Užicu neispravna pijaća voda i izraženo aerozagađenje, naplaćuje se naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine.
Užice – Muče se Užičani već tri sedmice bez pijaće vode zbog zagađene vodoakumulacije Vrutci. Muke im stižu i čim zahladi, posebno za maglovitih dana, kad ovu kotlinu začas pritisne smog, pa aerozagađenje caruje gradom. Mada je dobrim delom grada razvedena mreža gasovoda, iz privatnih kotlarnica još dimi na sve strane. Ekološka slika je nevesela, zdravlje građana sve ugroženije.

To, ipak, ne smeta ovdašnjim gradskim službama da od Užičana uredno naplaćuju naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine, nekakvu ekološku taksu. Zaživela je ona sredinom minule godine, odlukom gradske skupštine. I to, umesto za zagađivače, uvedena je kao namet na sve građane, uz toliko drugih obaveza koje većina ljudi jedva izmiruje.

Ona je svojevrstan porez na porez, vele nam nezadovoljni građani, s obzirom na to da se ta naknada obračunava na osnovu poreza na imovinu, pri čemu i na nju Poreska uprava ispostavlja račune. Po članu 4. gradske odluke o ovoj naknadi, plaćaju je vlasnici i zakupci stambenog i poslovnog prostora, vlasnici i zakupci zemljišta, a tek iza njih pominju se pravna lica i preduzetnici čija aktivnost utiče na životnu sredinu.

Dakle, ako imate kuću, lokal ili kakvu nepokretnost u Užicu koji ništa ne zagađuju, platićete naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine. To je ovde obaveza, iako državna uredba o određivanju aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu tačno utvrđuje ko su zagađivači i kod koga je obavezna izrada elaborata s procenom uticaja na okolinu (postrojenja, livnice, valjaonice, klanice i dr.).

U nominalnom iznosu, ovu ekološku taksu Užičani su, čudeći se tom novom izdatku, za minuli polugodišnji period platili od nekoliko stotina do više hiljada dinara (firme), zavisi šta od imovine poseduju i u kojoj se gradskoj zoni ona nalazi. Uz zanimljiv obračun – da je taksa niža što je prostor veći: ko ima do 100 kvadrata prostora plaća dva i po puta više po kvadratu (2,5 din. prema jednom dinaru) od onoga ko poseduje više od 2.000 kvadratnih metara.

„Zagađivači zagađuju, a narod plaća”, tumače to ovde građani, posebno pogođeni što je takva naknada još jedno u nizu narodnih davanja, razrezana pod tadašnjim objašnjenjem nadležnih da će se njome doprineti povoljnijem stanju u oblasti zaštite životne sredine. A ono je u gradu na Đetinji na sve nižem nivou.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Ekoloska-taksa-u-zagadjenom-gradu.lt.html
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum