BZNR forum
Autor Poruka

<  Štetni gasovi  ~  TE NIKOLA TESLA: NOVIM FILTERIMA PROTIV ZAGAĐENJA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Sre Nov 06, 2013 12:32 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
Izvor: Novosti 04.11.2013.

Privredno društvo Termoelektrane "Nikola Tesla" je u poslednjih deset godina u projekte zaštite životne sredine uložilo više od 100 miliona evra.

Do 2017. planirano je da se uloži još najmanje pola milijarde evra. Tako će obrenovačke termoelektrane biti lider u zaštiti životne sredine, kažu za "Novosti" u Elektroprivredi Srbije.

U rekonstrukciju elektrofiltera na termoelektranama A i B, kao i na termoelektrani "Kolubara", TENT je do sada uložio 55 miliona evra. Preostalo je da se urade rekonstrukcije na još samo dva elektrofiltera. Već naredne godine biće investirano devet miliona evra za obnovu elektrofiltera na bloku A 3 u TENT A, dok će 2015. isti posao biti odrađen i u termoelektrani "Morava" u Svilajncu za šest miliona evra.

- Time će biti zaokružen veliki i izuzetno važan posao smanjenja emisije čvrstih čestica u atmosferu i njeno svođenje na evropske standarde. Njima je, naime, predviđena maksimalna emisija od 50 miligrama po jednom metru kubnom - kažu u EPS.

Drugi veliki projekat iz oblasti zaštite životne sredine koji je PD TENT završio, a u koji je uloženo oko 35 miliona evra, odnosi se na izgradnju sistema za malovodni transport pepela na Termoelektrani "Nikola Tesla" B. Uvođenjem sistema malovodnog transporta pepela zaustavljeno je razvejavanje pepela na lokaciji TENT B. Isti posao je urađen i na TE "Kolubara" gde je za nešto više od 10 miliona evra izgrađen i pušten u rad pneumatski deo novog sistema transporta i odlaganja pepela sa novim elektrofilterom. Predviđeno je, takođe, da se u narednom periodu uloži i 45 miliona evra za izgradnju malovodnog transporta pepela na TENT A, a za taj posao je urađen idejni projekat, studija opravdanosti, kao i procena uticaja na životnu sredinu.

Do sada je instaliran i sistem za kontrolu zagađenja vode, vazduha i zemljišta na Termoelektrani "Morava", a delom i na TENT A. Takođe, završen je i projekat sistema merenja emisije štetnih materija u dimnim gasovima na prostrojenjima TENT A, TENT B i TE "Kolubara". Vrednost samo tog posla je 1,7 miliona evra i finansiran je donacijom EU. U početnoj fazi je i realizacija projekta vrednog 15 miliona evra, a odnosi se na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na TENT A i TENT B. Oko 600.000 evra uloženo je i u sanaciju deponije pepela na TENT A u Obrenovcu, koja je završena za manje od dva meseca.

Najveći projekat

Naredne godine počeće realizacija najvećeg ekološkog projekta u jugoistočnoj Evropi, izgradnje sistema za odsumporavanje na TENT A. Predviđeno je da posao vredan oko 250 miliona evra bude završen do 2017. godine. Povoljan kreditni aranžman za ovaj projekat potpisale su vlade Srbije i Japana. Isti aranžman očekuje se i za TENT B.

Predviđeno je, takođe, da se u redukciju azotnih oksida u narednih pet godina uloži oko 40 miliona evra.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu