BZNR Forum Index
Author Message

<  Ekologija  ~  POJAČANA KONTROLA ZAGAĐENJA U ZAJAČI

Slobodanka.Radojevic
Posted: Fri Jun 28, 2013 09:20 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
извор: РТС, 27.06.2013.
Представници Министарства здравља, омладине и спорта као и енергетике, Института за јавно здравље "Батут" и локалне самоуправе разговарали су са мештанима Зајаче и представницима Топионице олова о томе како да заштите здравље људи и сачувају животну околину.

У Топионици олова у Зајачи код Лознице, у разговору са представницима локалне самоуправе и мештана, договорено тачно ко ће и којом динамиком пратити и здравствено стање становништва и животне средине, али и начине како решити проблем загађења.

О здравственом стању деце рачуна ће водити Педијатријска служба Дома здравља Лозница, клиничку контролу Институт за мајку и дете и Клинички центар у Тиршовој, за заштиту животне средине Завод за јавно здравље у Шапцу, а кординатор свих активности је Институт "Батут".

Најављена су и нове анализе крви првенствено код најмлађих.

"Њих ће спроводити Институт за радиолошку заштиту највереоватније у року од три месеца, а касније највероватније у једнаким временским интервалима", каже Периша Симоновић, државни секретар Министарства здравља.

Узорке ће узимати институт, а сваки десети узорак биће упућен на контролну анализу на институт у Словенију.

Из Министарства енергентике најављено је да је урађен пројекат санације земљишта и да се у наредном периоду тражити начини за финансијско покриће радова. Аерозагађења протеклих шест месеци није било, али је чињеница да депонија са 600.000 тона антимонске шљаке је и даље уз само насеље.

Решење проблема са нестрпљењем очекују и мештани и у Топионици која не ради месец и по дана.

"У интересу нам је да се та деца прегледају", каже Ивица Павловић из Зајаче, а Данијела Николић додаје да очекују промене и да се ово коначно реши.

Директор Топионице олова Зајача Јасмина Милутиновић каже да инсистирају да се укључе све надлежне институције како би се, како каже, показало и доказало историјско загађење које овде постоји.

Данас је договорено и да се оформи мини кординациони тим представника свих у ланцу који ће пратити све договорене активности.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum