BZNR Forum Index
Author Message

<  Događaji/Primeri loše prakse  ~  SEZONA LOVA NA OPASNE MATERIJE

LjubomirJ
Posted: Tue Jan 29, 2013 09:50 Reply with quote
Joined: 04 Aug 2009 Posts: 47
Kontrolu beogradskih objekata u kojima se proizvode, skladište i prodaju opasne materije ove godine će preduzeti eko-toksikološka jedinica gradskog Zavoda za javno zdravlje, lokalni i republički inspektori za zaštitu životne sredine. O kakvoj potencijalnoj opasnosti se radi, osvedočili su se uoči božićnih praznika žitelji Mirijeva, kada je u toku noći buknuo požar u skladištu gde je bilo 50 tona motornog ulja. Elektronski mediji su, ne bez razloga, u svim vestima narednog dana ponavljali da je izbegnuta ekološka katastrofa.
- Osim kroz trgovačke, svakakva roba prolazi i kroz carinske magacine, kakv je bio taj u Mirijevu. Ulje koje je planulo čak nije bilo u metalnim buradima, već u plastičnoj ambalaži, pa ga je plamen još brže gutao. I u carinskom magacinu na beogradskom aerodromu su svojevremeno iscurile neke hemikalije, ali se srećom reagovalo na vreme - kaže Milan Milutinović, iz eko-toksikološke jedinice.
Prošle godine u prestonici se desilo dvadesetak incidenata sa opasnim materijama.
- Republički inspektori redovno proveravaju lokacije na kojima se drže opasne materije. Ali, dobro je povremeno inventarisati hemikalije koje moraju biti pod strogim nadzorom i, ako među njima ima novih, inovirati našu opremu za analize i reakciju u slučaju nezgoda - objašnjava Milutinović.
Uslovi u kojima se opasne materije drže u industrijskim pogonima nisu savršeni, kažu u ministarstvu životne sredine. Ali, veću opasnost od industrijskih pogona, koji su na radaru inspektora, predstavljaju magacini trgovačkih firmi u kojima se skladište i opasne hemikalije, i to neretko u preuređenim suterenima i podrumima stambenih zgrada.
- Na primer, firma koja prodaje delove za automobile u asortimanu ima i motorna ulja i razne zapaljive i eksplozivne hemikalije, a skladišta u stambenim objektima nisu uvek prilagođena držanju opasnih materija - kaže Milutinović.

---
Skladišta bilo i po školama i domovima zdravlja

Do prošle godine brojne opasne materije bile su razbacane i po školama, domovima zdravlja, kasarnama, na nelegalnim deponijama u šumama i pored reka, na privatnim imanjima. Državaje lane sakupila 93 tone tih materija, smestila ih na odgovarajuću deponiju i angažovala firmu za bezbedan izvoz u inostranstvo, u pogon gde mogu biti prerađene ili uništene.

---
Protivpožarni elaborat obavezan

Za objekte koji nisu namenski građeni za skladištenje opasnih materija, a njihov vlasnik želi da u njih unese i takve hemikalije, neophodno je da se uradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Ali taj dokument je obavezno podneti samo ako se planira promena namene prostora. Ako se gazda odlučio isključivo za manju adaptaciju, studija nije nužna, što znači da niko od nadležnih ne ispituje da li su ispunjeni uslovi za držanje opasnih supstanci. Provere su izbegla i skladišta podignuta pre 1992. godine, kada je studija o proceni uticaja na životnu sredinu prvi put ušla u naše zakone. Ako ništa drugo, svi objekti u kojima se drže opasne materije moraju imati elaborat o protivpožarnoj zaštiti, koji Sektor za vanredne situacije ispituje pre nego što im se odobri rad.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum