BZNR forum
Autor Poruka

<  Pravna regulativa  ~  ZAMERKE NA ZAKON O ZAŠTITI PRAVA PACIJENATA

Jovan Hadži-Perić
Poslao: Sre Jan 16, 2013 15:39 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 25 Sep 2012 Poruke: 477
Agencija za borbu protiv korupcije smatra da zakon ne obavezuje zdravstvene ustanove da sankcionišu one koji krše prava pacijenataIako je obrazloženjem Nacrta zakona o zaštiti prava pacijenata, kao i samim nazivom, određen cilj – zaštita prava pacijenata, Agencija za borbu protiv korupcije smatra da ovim nacrtom to nije moguće ostvariti. Agencija smatra da u tekstu nacrta između ostalog nije utvrđena obaveza za zdravstvene ustanove kojom se svakom pacijentu omogućava pravo na zakazivanje pregleda. Svoje mišljenje, gde se navodi da za neka utvrđena prava nije predviđena sankcija ukoliko se ona ne poštuju (na primer, pravo na preventivne mere ili kvalitet pružanja zdravstvene usluge), agencija je prosledila Ministarstvu zdravlja.

– Ovim nacrtom je potrebno detaljno urediti institute zaštitnika prava pacijenata i Saveta za zdravlje, njihovu nadležnost, finansiranje, procedure postupanja, kao i način izbora. Ukoliko se ova pitanja ne urede, dovodi se u pitanje mogućnost primene ovog zakona. U obrazloženju je navedeno da za sprovođenje ovog zakona nije potrebno obezbediti dodatna sredstva u budžetu Srbije. Međutim, da bi se uspostavio rad zaštitnika prava pacijenata i Saveta za zdravlje, potrebno je obezbediti znatna materijalna sredstva na nivou jedinice lokalne samouprave. Postavlja se pitanje da li one imaju ta sredstva i da li mogu da obezbede poslovni prostor i tehničke uslove za rad u zakonom zadatom roku. Nacrt zakona ne uređuje način izbora članova Saveta za zdravlje (ko bira članove, uslove i kriterijume izbora), način rada i proceduru pri donošenju ocene da li je došlo do povrede prava pacijenata – navodi se u obrazloženju Agencije za borbu protiv korupcije.

– Obratili smo se Ministarstvu zdravlja da, dok je zakon u fazi nacrta, uvrste naše primedbe ili da nas pozovu kako bi na vreme otklonio rizik od korupcije – kažu za „Politiku” u ovoj agenciji.

Prema rečima profesora dr Dušana Milisavljevića, predsednika Odbora za zdravlje Skupštine Srbije, pomenuti zakon je veoma bitan i svi dobronamerni saveti su korisni.

– Ukoliko se u nacrtu pojavio neki nedostatak treba ga otkloniti i ne vidim ništa loše u tome ako neko ima sugestije – dodao je dr Milisavljević.

Zorica Marković, predsednica Udruženja korisnika zdravstvenih usluga Klub „Zdravlje”, naglasila je da su sve zemlje u okruženju usvojile davno ovaj propis i da nam je takav zakon neophodan.

– Pacijent ima pravo da upravlja svojim zdravljem i da zna sve o svojoj bolesti. Mnogo je bolje da zastupnici budu na lokalnom nivou nego da ih direktori imenuju, jer nijedan zaštitnik prava pacijenata po sadašnjem načinu rada, neće da seče granu na kojoj sedi. Nacrt nije sveto slovo i uvek se može menjati ako se nešto pokaže kao loše. Recimo, Hrvatska je usvojila zakon 2004. godine i menjala ga je od tada nekoliko puta – smatra Markovićeva.

Primarijus dr Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije, naglašava da joj nije jasna primedba u vezi sa sankcijama, jer je sigurno da će sankcionisanja biti i da nije saglasna sa mišljenjem agencije oko dostupnosti zdravstvene zaštite, ali da su oni u pravu da treba razmotriti ulogu saveta i zaštitnika i usvojiti najbolje rešenje.

Podsećamo da je ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić-Dejanović nedavno izjavila da pomenuti nacrt predviđa izmeštanje zaštitnika prava pacijenata, pri čemu će najverovatnije i njihov naziv biti promenjen, jer asocira na zaštitnika prava građana, kao i da će taj posao obavljati posebno obrazovani pravnici. Ministarka smatra da se ovaj zakon prvi put donosi, jer ima slučajeva kršenja i elementarnih prava na život i zdravlje, kao i da pacijent mora najpre biti partner a ne osiguranik.

-------------------------------------------------------------

Konstruktivnim primedbama posvećena pažnja

U Ministarstvu zdravlja kažu da su organizovali široku javnu raspravu u četiri velika grada u vezi sa Nacrtom zakona o zaštiti prava pacijenata u saradnji sa OEBS-om, Unicefom, sindikatima, komorama... U ovoj instituciji napominju da su posvetili pažnju svim konstruktivnim primedbama kojeće biti ugrađene u konačnu verziju Nacrta zakona o zaštiti prava pacijenata.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Zamerke-na-Zakon-o-zastiti-prava-pacijenata.lt.html
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu