BZNR Forum Index
Author Message

<  Događaji/Primeri loše prakse  ~  DVA NOVA SLUČAJA ŽUTICE, UKUPNO 37 OBOLELIH

Jovan Hadži-Perić
Posted: Tue Jan 15, 2013 15:39 Reply with quote
Joined: 25 Sep 2012 Posts: 477
Na području Pomoravlja zabeležena su dva nova slučaja obolelih od virusnog hepatitisa A (HAV), pa ih je do sada ukupno 37, od 27. septembra, kada je registrovan prvi slučaj u selu Drenovcu kod ParaćinaNovooboleli su iz Drenovca i iz Paraćina, izjavio je Tanjugu načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje (ŽJZ) u Chupriji epidemiolog dr Goran Radovanović.

"Najviše obolelih je u selu Drenovac, 27, u selu Golubovac obolele su četiri, u Paraćinu tri, u Ćupriji i selu Sikirica po jedna osoba i jedna iz Beograda koja je zaražena u Drenovcu", precizirao je Radovanović.

Među obolelima je jedno dete, pet je osoba starosti od 15 do 19 godina, šest ljudi je starosti od 45 do 49 godina, po četiri u uzrastu od 20 do 24 godine i u uzrastu od 25 do 29 godina...

"Što se tiče daljnjeg razvoja epidemiološke situacije i neke konkretne epidemiološke prognoze, ona ne može biti povoljna", ponovio je Radovanović i naveo četiri razloga.

To su postojanje većeg broja obolelih i mogućih novoobolelih kao jedinih izvora zaraze, postojanje povoljnih puteva prenošenja (kontakt, loša higijena, neispravna voda za piće), migracija stanovništva unutar i van opštine. Dugo godina, više od deset, nije bilo u epidemijskoj formi na ovim prostorima tako da imamo osetljivu populaciju u većem broju, dodao je Radovanović.

On je istakao da epidemiolog ŽJZ Ćuprija, u saradnji sa epidemiologom Zdravstvenog centra u Paraćinu, "pojačanim epidemiološkim i zdravstvenim nadzorom, intenzivnim zdravstveno vaspitnim aktivnostima, prvenstveno kroz obraćanje stanovništvu opštine Paraćin preko lokalnih medija, svakodnevno podseća i inzistira na poštovanju mera za suzbijanje epidemie".

Radovanović je dodao da u ostlim opštinama Pomoravskog okruga Jagodini, Despotovcu, Svilajncu i Rekovcu "nema slučajeva obolevanja od HAV."

http://www.akter.co.rs/27-drutvo/27532-dva-nova-slu-aja-utice-ukupno-37-obolelih.html
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum