BZNR Forum Index
Author Message

<  Štetni gasovi  ~  UGAŠENA NAJSTARIJA KOTLARNICA U GRADU

Jovan Hadži-Perić
Posted: Wed Oct 17, 2012 11:27 Reply with quote
Joined: 25 Sep 2012 Posts: 477
Jedna od najstarijih kotlarnica u Beogradu, u Osnovnoj školi "Marija Bursać" na Zvezdari danas je ugašena, a škola je priključena na daljinski sistem grejanja, čime će biti smanjena emisija štetnih gasova.Pored kotlarnice u školi Marija Bursać, koja je bila u najgorem stanju, ugašene su kotlarnice i u Bogosloviji Sveti Sava, na Bogoslovskom fakultetu, Institutu Siniša Stanković, a do početka grejne sezone biće ugašene u osnovnim školama "Milan Rakić", "Boško Buha", srednjoj mašinskoj školi Tehnoart i u srednjoj Građevinskoj školi.

Svi ovi objekti biće prebačeni na sistem daljinskog grejanja do početka ove grejne sezone.

Navedene institucije odabrane su kao prioritet za priključenje daljinskom grejanju u 2012. godini u skladu sa stanjem kotlova, stepenu emisije štetnih gasova i zoni u kojoj se nalaze.

Radovi su započeti i u hali Pionir, srednjoj školi "Rade Končar", srednjoj PTT školi i Četvrtoj beogradskoj gimnaziji, i ovi objekti biće spremni da se priključe daljinskom grejanju sledeće grejne sezone.

- Do sada je u projekat gašenja kotlarnica uloženo oko 300 miliona dinara. Naša namera je da ovim potezom učinimo vazduh u Beogradu zdravijim - istakao je Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

On kaže da su paralelno sa školama, ugašene i kotlarnice u zoni oko ulice Despota Stefana, gde je zagađenje vazduha posebno izraženo.

- Presrećni smo zbog gašenja kotlarnice, koja nam je uzrokovala velike probleme zbog starosti i istrošenosti. Trošila je mnogo uglja, a nije grejala kako treba. Deca se posebno raduju jer neće morati više da sede u jaknama na časovima, što se dešavalo zimi kada temperatura uđe u veliki minus – reči su Anđelke Kekić, direktorke škole "Marija Bursać".

Projekat traje već tri godine

Sekretarijat za zaštitu životne sredine započeo je u 2012. godini trogodišnje finansiranje gašenja određenog broja postojećih individualnhih kotlarnica koje prekoračuju propisane granične vrednosti emisije štetnih gasova i njihovo priključenje na sistem daljinskog grejanja.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/348080/Ugasena-najstarija-kotlarnica-u-gradu
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum