BZNR Forum Index
Author Message

<  Ekologija  ~  TRIVAN: 15 MILIJARDI EVRA ZA EKOLOŠKE PROJEKTE

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Mar 07, 2019 11:19 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: BoljiBiznis, 06/03/2019

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da je u Srbiji najveći potencijal za ulaganja u zaštitu životne sredine i da su procene da će u narednim decenijama u tu oblast biti uloženo više od 15 milijardi evra.

„Ima investitora koji su zainteresovani za ulaganje u životnu sredinu i to će im biti omogućeno kroz javno-privatna partnerstva“, kazao je Trivan na Kopaonik biznis forumu.

On je pozvao domaće privrednike da se uključe u ta partnerstva, navodeći da će projekti u oblasti zaštite životne sredine biti u vrednosti od dva miliona do nekoliko desetina miliona evra.

Projekti u oblasti ekologije, kako je istakao Trivan, pored privatnih investicija biće finansirani iz državnog budžeta, fondova Evropske unije, zajmova međunarodnih institucija, ali i donacijama.

„Srbija ne sme više da bude zemlje u kojoj su u regionu najmanja izdvajanja iz budžeta za zaštitu životne sedine“, rekao je ministar i naveo da ta izdvajanja moraju da budu najmanje 1,2, odnosno 1,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Istakao je da to nije trošak već investicija koja će višestruko koristiti privredi, jer će imati konkurentnije proizvode, ali i građanima koji će imati bolje uslove za život.

Trivan je rekao da će do 2027. godine biti realizovani projekti koji se odnose na tretman otpadnih voda, vodu za piće i deponije, čija je ukupna vrednost sedam milijardi evra.

„U slučaju da Srbija 2025. godine postane članica EU ulaganja u tretman otpada bi od te godine bila pet puta veća“, rekao je Trivan i naveo da će u te namene do 2024. godine biti uloženo 50 miliona evra.

Glavni posao Ministarstva zaštite životne sredine, po njegovim rečima je priprema projektno tehničke dokumentacije za prioritetne projekte, u saradnji sa lokalnim samoupravama, što bi trebalo da bude finansirano inostranim zajmom.

„Ministarstvu nedostaje 200 ljudi, od kojih bi 100 bili pripravnici i pripremali se da se tim poslom bave u narednim decenijama“, kazao je Trivan.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum