BZNR Forum Index
Author Message

<  Primeri loše prakse  ~  NA GRADILIŠTU KOD MAGNOHROMA RADNIKA ZATRPALA ZEMLJA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Nov 22, 2017 11:20 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: kraljevo.biz, 21.11.2017.

Radeći na dubini od oko tri metra, radnika Z.T. (37) potpuno je zatrpala zemlja. U spasavanju radnika odmah su priskočile njegove kolege, a ubrzo i vatrogasci – spasioci i ekipa hitne pomoći.

Radnik je bez svesti prebačen na odeljenje reanimacije OB “Studenica”, priključen je na aparate za disanje a ima povredu grudnog koša.

„Utvrđujemo kako je došlo do obrušavanja zemlje. Inspektori su obavili uviđaj i videćemo da li je bilo propusta u obezbeđivanju radova. Povređeni Z. T. je na sebi imao propisanu, zaštitu opremu, ali je gotovo tri minuta proveo pod zemljom, praktično bez vazduha. Od momenta nesreće u kontaku sam s lekarima i oni su optimisti“, rekao je Ljubisav Majstorović, direktor JKP „Putevi“.

Incident se desio na saobraćajnici kod Magnohroma gde se izvode radovi na postavljanju vodovodne i kanalizacione mreže.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Oct 02, 2018 08:50 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
NEVEROVATNA ISPOVEST Zorana je na dubini od tri metra zatrpalo 1.000 KUBIKA ZEMLJE, a evo kako je preživeo

Zoran Tomić (38 ) iz Kraljeva, radnik „Puteva“ iz tog grada, preživeo je ispod hiljadu kubika zemlje koja ga je zatrpala samo zahvaljujući neverovatnoj sreći.

Da li zbog velikog crkvenog praznika Aranđelovdana, kada se nesreća prošle godine dogodila, ili zbog toga što kolega bagerista nije hteo da ga ostavi ispod zemlje, ali Zoran je preživeo. Posledice su ipak ostale. Četiri dana je proveo u komi i danas ima poremećen vid. Ali 21. novembar će on ove godine slaviti kao svoj rođendan.

Tomić je zadobio povrede tokom radova na rekonstrukciji saobraćajnice u blizini fabrike "Magnohrom". Zoran se u trenutku kada ga je zatrpala zemlja nalazio na dubini od oko tri metra, a u iskop je sišao samo da bi izvadio lopatu. Tada se velika količina zemlje obrušila na njega i potpuno ga zatrpala.
pročitajte i...

- Ostala je u rupi neka lopata. Sišao sam da je uzmem. I od tada se ničega ne sećam. Probudio sam se iz kome u bolnici posle četiri dana. Bilo je strašno. Gledao sam ih očima koje su mi, kako su mi objasnili, bukvalno iskočile. Nisam imao pojma gde sam. Pitali su me ko sam, a ja sam im rekao da se zovem Džon i da sam iz Kalifornije. Strašno - prepričao je Zoran za "Blic" situaciju nakon buđenja iz kome.

Ne seća se nijednog trenutka kada se zemlja obrušavala na njega, niti vremena provedenog pod njom. Bagerista koji je tada radio sa Zoranom u smeni bio je najprisebniji. Otprilike je znao gde je Zoran bio u trenutku obrušavanja zemlje i kopajući rukama stigao je do njegove glave. Izvadio mu je zemlju uz usta, zatim jezik dok nije stigla Hitna pomoć.

- Ostao mi je zub okrnjen od zemlje koja mi je bila u ustima. Kad god vidim bageristu, nazovem ga "spasioče". Nemam reči kojima bih mu se zahvalio – kaže Tomić.

Zoranu su ipak ostale posledice. Poremećen mu je vid zbog velikog pritiska koji je glava trpela od zemlje i kamenja.

- Nemam dioptriju, ali recimo kada gledam nekoga dok razgovaramo, ne vidim mu drugu polovinu lica. Tražim pogledom ceo lik. Kada gledam utakmicu na televiziji, ne vidim sve igrače. Kada mi dete šutne loptu, ona mi se samo izgubi. Imam kod kuće maline i kada krenem da ih berem, zaboli me glava jer ih u jednom trenutku ima mnogo. Često sam kod lekara. Videćemo šta će dijagnostikovati – kaže Zoran.

Kaže da je dok gleda svoje dvoje dece kako rastu, presrećan što je živ. Žao mu je što ima posledice jer kada se ujutru probudi i pogleda se u ogledalo, ne može da vidi deo svoje glave.

Slavi početak drugog života

Novi rođendan 21. novembra Zoran će, kako kaže, proslaviti uz pečeno prase.

- Pozvaću svoje kolege koji su tog dana bili sa mnom na gradilištu. I proslavićemo početak mog drugog života – rekao je Zoran Tomić za "Blic".

izvor: Blic, 01.10.2018.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum