BZNR Forum Index
Author Message

<  Primeri loše prakse  ~  U NESREĆAMA U NAMENSKOJ ZA 11 GODINA POGINULO 15 RADNIKA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Sun Jul 16, 2017 12:43 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Beta | 15. 07. 2017

Jučerašnja nesreća u fabrici "Milan - Blagojević" u Lučanima 14. je nesreća u namenskoj industriji u Srbiji od 2006. godine.

Od 2006. godine do danas dogodilo se 14 nesreća u namenskoj industriji u kojima je 15 radnika poginulo, a desetine povređeno.

14. jul 2017.

Dva radnika su teško povređena kada je u fabrici "Milan Blagojević – namenska" u Lučanima došlo do požara tehnološkog otpada.

28. februar 2017.

U eksploziji u TRZ u Kragujevcu poginule su četiri osobe, dok je 30 povređeno. Među povređenima je bilo 12 vatrogasaca iz Vatrogasno-spasilačke brigade u Kragujevcu.

15. maj 2015.

U incidentu u valjevskoj fabrici "Krušik" povređeno je sedam radnika. Incident se dogodio prilikom testiranja upaljača za ručne bombe.

6. novembar 2014.

Radnik valjevskog "Krušika" poginuo je na radnom mestu, nakon što je zadobio teške telesne povrede dok je na presi radio na otkivku košuljice mine.

13. decembar 2013.

Jedan radnik je teže, a dvojica su lakše povređena u eksploziji u valjevskoj fabrici "Krušik". Do eksplozije je došlo prilikom ispitivanja motora i inicijalnog punjenja protivoklopnog projektila "bumbar".

1. jul 2013.

Dve radnice čačanske fabrike "Sloboda" povređene su u eksploziji.

25. jun 2012.

Jedan radnik je povređen usled eksplozije na presi za proizvodnju raketnih goriva u fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima.

21. septembra 2011.

U manjem požaru u fabrici "Milan Blagojević" povređen je jedan radnik.

27. decembar 2010.

U seriji eksplozija u fabrici "Sloboda" nije bilo stradalih i povređenih, eksplozija se dogodila nakon što je požar zahvatio odeljenje pirotehnike u trenutku kada je u pogonu bilo 60 radnika druge smene.

12. januara 2010.

U "Slobodi" u Čačku eksplozija u pogonu pirotehnike, u kojoj je povređena jedna radnica.

4. septembar 2009.

Sedmoro poginulih i 15 lakše povređenih nakon više eksplozija u barutnom odeljenju fabrike municije "Prvi partizan" u Užicu.

3. novembar 2008.

Troje radnika teško je povređeno u fabrici za proizvodnju raketnih goriva u Leštanima, kada je eksplodirala smesa za punjenje protivgradnih raketa.

6. avgust 2008.

Deset radnika lakše je povređeno u eksploziji u Fabrici eksploziva i pirotehnike kruševacke korporacije "Trajal". Eksplodirao je kolodrob, mlin za homogenizaciju sirovina od kojih se pravi eksploziv.

29. maja 2006.

Tri radnika su poginula, a tri su povređena u eksploziji u "Prvoj iskri" u Bariču.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Sun Dec 24, 2017 14:23 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Porodice radnika u poginulih "Namenskoj" šokirala odluka inspektora
izvor: Blic| 23. 12. 2017

Epilog nesreće u fabrici "MB - Namenska" u Lučanima, gde su u julu ove godine smrtno stradali radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55), jeste zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv preduzeća i direktora Radoša Milovanovića kao odgovornog lica.

Inspektor Ministarstva za rad pokrenuo je postupak pred Prekršajnim sudom u Čačku jer odgovorni nisu propisali proceduru o upotrebi kartonskih buradi sa otpadom kako bi sprečili povrede prema Zakonu o bezbednosti na radu.

Porodica nastradalog radnika Milomira Milivojevića nezadovoljna je saznanjem da je umesto krivičnog pokrenut prekršajni postupak jer, tvrde, da bi njihov sin bio živ da su ispoštovane zakonske procedure zaštite na radu.

Milovan Milivojević, otac preminulog Milomira, kaže da ne postoji kompenzacija za dete i da ne želi nikakav vid materijalne pomoći koji mu je nuđen iz ovog preduzeća.

- Samo hoću istinu. Ja sam tog dana radio u fabrici. Video sam sina pre nego što je nastradao. Došao je kod mene, popio čašu soka i pojeo tri napolitanke. To mu je bilo poslednje - priča skrhani otac.

- Ja istinu znam i moram je dokazati. Sve se odigralo na sto metara od mene. Dete mi je izgorelo u majici, nije imao ni zaštitno odelo. Burići sa otpadnim barutom koje je istovarao sa kolegom bili su kartonski, bez dozvole za upotrebu, pretovareni. Kako su spustili prvo bure, desila se tragedija - kaže Milovan.

On dodaje da neće odustati sve dok istina ne izađe na videlo, a vrata na koja će još pokušati da zakuca biće vrata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U Ministarstvu odbrane kazali su "Blicu" da ne žele da komentarišu ovaj slučaj pošto je postupak još u toku.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Sep 24, 2018 10:09 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Milovanović: Uzrok tragedije je nepoštovanje propisa

Radoš Milovanović, generalni direktor fabrike "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima, prvi put javno govori o pogibiji dvojice radnika u toj vojnoj fabrici

Naravno da imam moralnu odgovornost, jer su poginula dva radnika. To je velika tragedija za njihove porodice i fabriku, ali kako ja mogu da budem kriv za njihovu smrt. Imamo 800 radnih mesta i 1.300 izvršilaca i ne mogu da znam u svakom trenutku šta se dešava.

To treba da znaju ljudi ispod mene u lancu rukovođenja. Svako jutro kad dolazim u fabriku, prekrstim se i kažem – ne daj bože da se nešto desi, a može da se desi i to bilo kad, jer su u pitanju opasne tehnologije. Ako se ne poštuju propisi, nitroceluloza i nitroglicerin ne praštaju i uzimaju živote. Ja to objašnjavam mojim radnicima i možda sam u tome nekada i oštar prema njima, kaže za Danas Radoš Milovanović, generalni direktor vojne fabrike „Milan Blagojević – Namenska“ u Lučanima.

I pored toga što mu je Ministarstvo odbrane zabranilo da se oglašava u medijima o nesreći koja se dogodila 14. jula prošle godine, dok traje postupak kojim bi trebalo da se utvrde okolnosti tog događaja, on je za Danas pristao na razgovor i objasnio da „više nije mogao da trpi medijsku hajku protiv njega, kao i to što je Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog upravnog okruga, za koga je rekao da je „naprednjak i da je promenio nekoliko partijskih knjižica i da želi da bude presednik opštine Lučani, iskoristio tragediju porodice Milovanović za politički sukob sa njim“.

– Ćutao sam, ali više nisam mogao. Ceo život proveo sam u Lučanima i veće uvrede nisam doživeo. Ne mogu da verujem šta se dešava i kolika se hajka vodi protiv mene, pa i u Danasu. Treba li da neko napadne moje unuke? Teško mi je da mi se pripisuje da sam ubio nečijeg sina. Žao mi je porodica koji su pretrpele tragediju i mogu da zamislim koliki je njihov bol. Ipak, ostavimo državnim organima, koji nisu do sada najbolje uradili svoj posao i u to neću da se mešam, da ga urade do kraja i onako kako treba, poručio je generalni direktor lučanske fabrike.

U toj nesreći, za koju Milovanović izričito tvrdi da je posledica „požara, a ne eksplozije“, prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom raketnog goriva, osim Milomira Milivojevića (25), poginuo je i radnik Milojko Ignjatović (55), a sudski postupak je u toku protiv generalnog direktora i još pet lica koji se za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti.

Otac nastradalog radnika Milovan Milivojević, koji takođe radi u toj fabrici, kao još nekoliko svedoka, optužio je direktora za tu nesreću, isticao da su veštaci ponudili netačne nalaze i od državnih organa traži da se, posle 14 meseci, razjasne okolnosti te tragedije.

Uz navode da je „200 radnika videlo šta se tog dana dogodilo“, Radoš Milovanović navodi da je Ignjatović, „umesto vučnog vozila, suprotno propisima koristio elektrovozilo za transport dva kartonska bureta od po 70 kilograma, koje je sam utovario i prevezao do magacina i da je za istovar zatražio pomoć Milivojevića, koji mu je pomogao, a koji nije imao zaštitno odelo što, takođe nije u skladu sa propisima“.

– Prilikom istovara čuo se udarac bureta o asfalt, najverovatnije zbog toga što ga je ispustio neko od njih dvojice, i zapalila se nitroglicerinska smesa. Vatra je zahvatila drugo bure, potom i raketno gorivo koje se nalazilo u prvom delu objekta E03. Bila su tri požara, jedan za drugim, i to su potvrdili svedoci. Milivojević i Ignjatović su pokušali da pobegnu, ali nisu uspeli, jer se požar razbuktao i temperatura je bila oko 2.300 stepeni Celzijusa. Zadobili su veoma teške opekotine i, nažalost, preminuli su – objašnjava generalni direktor i ističe da pisani propisi o radu postoje u svim pogonima i da bi trebalo da budu „Sveto pismo“ za radnike.

Na pitanje da li je tačno to da je u priručnom magacinu, umesto dozvoljenih 400 kilograma, bilo više od dve tone raketnog goriva, on kaže da je „to teško dokazati jer se u taj magacin stalno dovozi i odvozi raketno gorivo“, te da „u to vreme nije bilo video nadzora nad tim prostorom“. Potvrdivši da dograđeni deo nema upotrebnu dozvolu, jer nema atest o protivpožarnoj zaštiti, on je dodao da je poslovodstvo 23. marta ove godine podnelo zahtev za ozakonjenje i taj dokument je dao na uvid Danasu.

– Taj objekat već tri godine kontrolišu Sektor za preventivnu zaštitu MUP i protivpožarna policija i nisu našli nijedan razlog da zabrane rad u njemu, a dobijanje upotrebne dozvole je u postupku – kazao je i naveo da je „u Srbiji mnoštvo objekata bez takve dozvole i da se na nju čeka godinama“.

On je odbacio i tvrdnje da je „moćan i uticajan i da ga štite predstavnici u vrhu vlasti“, a potom dodao da „fabrika dobija velike poslove u svetu, bez avansa i garancija, isključivo na osnovu njegovog ugleda među inostranim partnerima“, a potom negirao da je uticao na istragu.

– Zašto bih uticao? Zašto bi bilo ko trebalo da me štiti? U čemu je moja krivica? U lancu rukovođenja ima mnogo odgovornih za rad u fabrici. Međutim, porodica Milivojević i njihov advokat okreću se protiv mene i tvrde da je to bila eksplozija. Kako je bila eksplozija ako je jedan radnik bio dva metra od tog mesta i uspeo da pobegne? Zar se ne bi čulo da je bila eksplozija? Ja nisam ubica, kako to tvrdi otac nastradalog Milivojevića, protiv koga sam podneo tužbu, jer proživljavam strašne optužbe i medijski linč – navodi generalni direktor. Ocenivši da je sa rodbinom poginulih radnika bio u dobrim odnosima sve dok se u taj slučaj, kako kaže, nije umešala politika, on je naveo da je „propali političar iz Lučana čije ime neće da izgovori (aludirajući na Slobodana Jolovića), iskoristio njihovu tragediju za mržnju prema njemu“.

– Nalaze prvog veštačenja otac poginulog radnika je odbio i zatraženo je drugo veštačenje u kome je navedeno da se nisu poštovali propisi, prilikom rukovanja barutom i njegovim transportom. To ne treba dovoditi u bilo kakvu vezu sa objektom koji nema upotrebnu dozvolu. S druge strane, nisam član nijedne stranke, pa ni SNS, a taj propali političar priča kako sam ja moćan čovek i da se protivim njegovoj želji da postane predsednik opštine, kazao je naš sagovornik.

On dodaje da su „protiv svih koji u fabrici nisu uradili ono što je trebalo da urade i nisu poštovali propise preduzete disciplinske mere“ i ocenio da „nažalost, predstavnici državnih organa nisu ispitali one koje bi trebalo da ispitaju“. Postoje poslovođe, navodi on, ali i druga odgovorna lica, poput predradnika koji je dužan da svakog radnika upozori na to kako da se ponaša na radnom mestu i da mora da ima zaštitnu odeću i opremu“.

– Ja, kao generalni direktor, vodim politiku preduzeća, moram da uposlim fabričke kapacitete, da obezbedim prodaju naših proizvoda i da to naplatim, ali i da obezbedim sve ono što traže moji saradnici za svako radno mesto. Sve sam to činio. Zbog čega postoje tehnički direktor, upravnik te celine i pogona, inženjeri, poslovođe, smenske poslovođe, predradnici? Ali u medijima, kriv sam samo ja. Valjda bi trebalo ja da oblačim radnike i da, umesto njih, istovaram burad – kazao je Milovanović.

Na podsećanje da jeste odgovoran za sve što se desi u fabrici, on to potvrđuje i dodaje da „ipak, ne može biti odgovoran za ono što se dešava na svakom radnom mestu u fabrici koja ima opasne tehnologije“.

– Javno kažem da se 99,9 odsto dosadašnjih nesreća u fabrici desilo zbog nepoštovanja propisa. Od prošle godine, deset radnika je dobilo otkaze, a među njima i oni koji su došli na posao pod dejstvom alkohola. Sve vreme se vodi hajka protiv mene, ali kako mogu biti kriv što radnici ne poštuju propise – kazao je Milovanović i dodao da je od 1979. godine u toj fabrici poginulo 18 radnika.

Odbacivši i tvrdnje da je sedam od osam radnika dobilo otkaze samo zato što su drugačije svedočili, a da je osmi radnik povukao svedočenje i ostao na poslu, Milovanović je poručio da „ti otkazi nemaju nikakve veze sa nesrećom, već sa nepoštovanjem propisa i radne discipline“.

Nalazi komisija

Na saznanja Danasa da je, posle nesreće, komisija Ministarstva odbrane ustanovila nepravilnosti i da je poslovodstvu naložila mere za njihovo otklanjanje, direktor je uzvratio da su to „strogo poverljivi dokumenti“ i da su u njima „navedene nepravilnosti koje nisu toliko bitne za ceo slučaj“. „Osim stručne komisije Ministarstva odbrane, komisiju je formirao i Nadzorni odbor fabrike, a formirana je i naša interna komisija i u sva tri izveštaja se navodi da se neke procedure nisu poštovale, ali da to nije izazvalo požar i nesreću. Da je bilo ozbiljnijih nepravilnosti, dalji rad u tom objektu bio bi zabranjen“, poručio je direktor Milovanović.

Referendum

– Posle nesreće, na referendumu sam dobio podršku od 98,5 odsto radnika da ostanem direktor. Mislite li da radnici ne vide kako ja radim? Nikada nisam bio na bolovanju, od 2001. godine nisam koristio godišnji odmor, na moj ugled dobijamo poslove u svetu, a u fabrici sam i subotom i stalno sa radnicima. Na fabričkim računu je 16 miliona evra, prosek primanja je 73.000 dinara, naš cilj je da to bude 100.000 dinara, a radnici u pogonu valjaka, gde su najrizičnija radna mesta i dešavaju se tehnološki požari, zarađuju od 120.000 do 130.000 dinara“, istakao je direktor.

izvor: Danas, 22.09.2018.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum