BZNR Forum Index
Author Message

<  Primeri loše prakse  ~  CELA FABRIKA RADILA NA CRNO

LjubomirJ
Posted: Mon Sep 17, 2018 11:06 Reply with quote
Joined: 04 Aug 2009 Posts: 47
Prevara Poreski inspektori otkrili da firma "Gruppotre" iz Debeljače nije prijavila nijednog radnika od 98 njih koji su proizvodili obuću, kao i da je utajen porez od 123,8 miliona dinara

Branislav Filipović, direktor firme "Gruppotre" iz Debeljače u opštini Kovačica, pet godina je prodavao cipele na crno, a pravilo ih je oko 100 radnika, od kojih nijedan nije prijavljen, saznaje Kurir.

Ovaj nesavesni privrednik godinama je izbegavao svoje obaveze prema državi i zaposlenima kojima nije uplaćivao ni dinara za doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje, a dolijao je zahvaljujući poreskim inspektorima koji su ga otkrili.

- Fabrika je godinama proizvodila obuću i bez ikakvih papira je davala velikom broju preduzetničkih radnji da ih dalje prodaju. Te radnje, iza kojih stoje rođaci i prijatelji direktora fabrike Branislava Filipovića, registrovane su kao paušalci i nisu imale nikakav ulaz robe, već samo izlaz prema velikim trgovačkim radnjama. Kad dobiju pare za cipele, dižu ih sa računa i isplaćuju na ruke plate radnicima koji su radili u fabrici - kaže izvor Kurira.

Direktor firme "Gruppotre" Branislav Filipović tvrdi za Kurir da nije znao da je držanje neprijavljenih radnika krivično delo.
- Bio sam ubeđen da je to prekršaj ako nađu radnika da radi na crno. Da sam znao da je to krivično delo, ja bih, ili prestao da radim, ili bih ih sve prijavio. Radnici ne žele da ih prijavim jer dobijaju pare sa biroa, a neki čekaju da idu u Nemačku. Ko je god želeo, ja sam ga prijavio. Svi su u inspekciji u Pančevu znali da imam neprijavljene radnike i ćutali su. Sad kad sam hteo da ugasim firmu i otvorim novu, oni su u tih 10 dana upali i našli da nemam nijednog prijavljenog radnika. Drugima daju subvencije i oslobađaju ih od plaćanja doprinosa, pa kako ja da opstanem?! Morao sam da se snalazim. Oni su izmislili da paušalci ne moraju da imaju ulaz, već samo izlaz. Nisam ja to smislio, već sam čuo od drugih. A sad su me uhapsili što sam ljudima dao posao i hranio ih.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum