BZNR Forum Index
Author Message

<  Vanredne situacije  ~  VEŽBAJU SPASAVANJE POVREĐENIH IZ RUŠEVINA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Jun 12, 2018 11:50 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti, 12. jun 2018.

PREMA instrukcijama i pod budnim okom trenera Adama Igora iz Vatrogasno-spasilačke brigade u Novom Sadu, Specijalizovana jedinica civilne zaštite za spasavanje iz ruševina je u ponedeljak u bivšem objektu "Centroslavija-hladnjače" uvežbavala spasavanje.

Iznad ruševine dubine osam metara, najpre su postavljeni tronožac i sistem sa dve koturače i tri užeta, pomoću kojih je spasilac spušten dole, kako bi stigao do povređenog, a zatim ga izvukao na bezbedno.

- Mora da postoji dvostruka bezbednost - objašnjavao je iskusni vatrogasac, spasilac Igor. - Spasilac mora biti bezbedan da bi se sigurno spustio, pomogao osobi u nevolji i uspeo da je izvuče.

Aleksandar Vladuljević, diplomirani pravnik, član Specijalizovane jedinice, kaže da su im ovakvi treninzi veoma važni, jer nauče kako da pomognu u realnim situacijama, ukoliko zatreba.

I Ilija Bašica, inače grafički inženjer, kaže da su svi treninzi koje su imali prethodnih godina značajni, jer osim što su naučili da koriste modernu opremu za spasavanje, obučeni su da i improvizuju, kada situacija to iziskuje i da koriste ono što zateknu na terenu.

- Naučili smo tehnike iznošenja ranjenih i povređenih, kao i evakuaciju - predočava naš sagovornik. - Razvijamo i timski rad, što je za spasioce izuzetno važno.

PODRŠKA KAD DRUGI ZATAJE

DRAGAN Cvjetićanin, načelnik Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu, istakao je da se četa za spasavanje iz ruševina angažuje u slučajevima kada redovna služba to nije u mogućnosti.

- S obzirom na to da su klimatske promene sve vidljivije, veliki je značaj ove jedinice da bude obučena za pružanje podrške spasiocima.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum