BZNR Forum Index
Author Message

<  Zagađenje i zaštita voda  ~  PENA U LIMU, ASFALT U TARI

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Jun 06, 2018 09:47 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti | 06. jun 2018.

NAJČISTIJE dve reke, ne samo na severu Crne Gore, već u celoj državi, Tara i Lim, na udaru su nesavesnih građana, ali i "privrednika" koji u želji za zaradom ne haju za životnu sredinu. Novi incidenti zagađenja korita zabeleženi su proteklih dana nad ovim lepoticama.

Stanovnicima Bijelog Polja, od postrojenja "Jugopetrola" u Kruševu, koje ova kompanija poodavno ne koristi, ali koja su u njenom vlasništvu, "čestitan" je Dan životne sredine, ogromnim količinama pene koja je prekrila Lim i koja je tekla duže vreme niz reku, izazivajući nelagodu kod građana, posebno kod onih koji iz ove reke zalivaju svoje njive.

- Došlo je do pucanja cevi na izlazu rezervoara u kojem je skladištena tečnost koja se koristi u slučaju gašenja požara kada na benzinskim pumpama gori gorivo, tečna maziva i slično - izjavio je ovim povodom komandir Službe zaštite i spasavanja u Bijelom Polju Milonja Rakonjac, koji je objasnio da se vodila velika borba i da je obavljeno pretakanje u drugi rezervoar ove tečnosti.

Dodatno uznemirenje građana izazvali su vatrogasci u specijalnim odelima i maskama na licu.

Iz Sportskog ribolovnog društva "Sinjavac" su saopštili da se radi o beloj nepoznatoj hemikaliji i pozvali sve nadležne inspekcije idržavne institucije da odmah reaguju u sklopu svojih nadležnosti. Oni su pozvali i agenciju za zaštitu životne sredine da se konačno uključe u problem zagađivanja reke Lim, koja je na području Bijelog Polja najugroženija zbog izlivanja ogromnih količina krvi iz nekoliko klanica, ali i zbog besomučnog vađenja peska i šljunka iz njenog korita.

- Evidentirali smo da iz tri velike šahte izlazi nepoznata hemikalija bele boje. Bila je penasta i izlivala se u privatna imanja i dalje u Lim. Takođe, smo primetili veliku cev koja je uključena direktno u Lim, iz koje je izlazila u velikoj količini ova hemikalija - opisuje poslednji teški ekološki incident predsednik Sportskog ribolovnog društva "Sinjavac" Ismet Softić.

Iz NVO "Euromost" su saopštili da je ovo još jedna velika ekološka kastrofa za Lim i da je potrebno odmah uraditi analizu vode, da bi se ustanovilo o kakvoj hemikaliji se radi i koliko je ona opasna za riblji fond, a i za samo građanstvo koje koristi Lim za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

I TARA NA UDARU

Istovremno sa incidentom u Bijelom Polju na portalu "Podgorički vremeplov", objavljen je video zapis na kome se vidi kako kamion jedne firme, koji se preprečio preko magistrale Mojkovac - Kolašin u Taru sipa asfalt! Zasada nekažnjeno, baš kao što i neimari koji grade pripremne puteve u blizini trase autoputa Bar - Mateševo - Boljare, nekažnjeno istovaraju otpad i cement.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum