BZNR Forum Index
Author Message

<  Primeri loše prakse  ~  NIKŠIĆKA ČELIČANA: PEĆI PUCAJU, RADNICI STRAHUJU ZA ŽIVOT

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Jul 05, 2017 13:30 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti | 04. jul 2017.

NIKŠIĆ - Eksplozija u čeličani Železare, kojom gazduje turska kompanija "Toščelik", umalo da košta života dvojicu radnika Momira Đukanovića i Danila Mijuškovića, koji su srećom lakše povređeni, ali je najnoviji incident nanovo otvorio pitanje bezbednosti u ključnom pogonu fabrike.

- Sve se desilo u nedelju ujutro, sat iza ponoći, kada je eksplodirao panel na peći. Da sam ostao na mestu, gde sam bio koji trenutak ranije, ne bih preživeo. Kranovođa, kolega iz Turske, priskočio mi je u pomoć i uveo u kabinu. Nedavno i moj brat umalo da strada. Ovde nema sreće - opisuje incident Momir Đukanović.

Predsednik sindikata Pero Kadović dodaje da je prava sreća da niko nije stradao.

- Nije ni čudo što se ovo dešava, jer uslovi su teški, a plate bedne - upozorava Kadović.

Radnici kažu da, uglavnom, rade noću, da se u opremu ne ulaže i da nemaju, čak, ni HTZ opremu.

- Voleli bismo da neko uđe u fabriku i prikaže kakvo je realno stanje, a da svi koji pričaju hvalospeve o investitoru dođu i pogledamo se u oči. Svoje živote rizikujemo, zbog jadnih 350 ili 380 evra - ozlojeđeni su nikšićki metalurzi.

Reagovali su iz Uprave Železare, ističući da se "desio manji problem u toku proizvodnje i da nije bilo ozbiljnijih ozleda i materijalne štete".

- Svi zaposleni u pogonima fabrike su dužni prilikom zaposlenja da preuzmu zaštitnu HTZ i koriste je na radnom mestu. Postoje interne kontrole, koje redovno obavljaju uvid u korišćenje te opreme, i vode računa o primeni pravila o bezbednosti i zaštiti na radu. Utvrdićemo razloge poremećaja tehnološkog procesa, koji je rezultirao problemom u proizvodnji - navodi se u saopštenju Uprave sa potpisom Primoža Babnika, direktora prodaje i marketinga.

Lider Radničke partije Crne Gore Janko Vučinić, nekadašnji sindikalni vođa železaraca, kaže da ovi događaji objašnjavaju stanje u fabrici.

- Prva činjenica je da vlasnici ne znaju da rade. Druga da su se najbolje pokazali kao eksploatatori radnika. Treća je da proizvodnja sa ogromnim gubicima predstavlja pokriće za pranje novca i ostale kriminalne radnje - navodi Vučinić i zaključuje da su sazreli uslovi da se Železara vrati u državno vlasništvo, jer nijedna investiciona obaveza vlasnika nije ispunjena.

BLOKADA I DUGOVI

OD 3. jula račun "Toščelika" je u blokadi. Razlog je dug od 1,2 miliona evra nikšićkoj firmi "Kosanović" za otkup sirovina. Nije ovo jedini dug turske kompanije. Samo u prošloj godini imali su gubitak od preko šest miliona evra, dok su akumulirani gubici premašili 26 miliona! Železara je nekad brojala 7.500 radnika, a danas jedva trista.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum