BZNR Forum Index
Author Message

<  Upravljanje otpadom  ~  Zeleni fond rešava probleme opasnog otpada

aleksandra.zujic
Posted: Thu Mar 02, 2017 15:27 Reply with quote
Joined: 08 Nov 2013 Posts: 11 Location: Beograd
U našoj zemlji godišnje se proizvede oko 100.000 tona ovog otpada, koji može zagaditi zemljište, vodu i atmosferu, ali i uzrokovati maligna oboljenja kod dece i odralih

Zeleni fond, koji bi trebalo da uvede red u oblast ekologije u našoj zemlji, osnovan je u januaru, a plan je da se u njega slivaju sve, do sad teško naplative takse. Iz fonda će recikleri dobijati naknade za prerađeni otpad, ali će biti izdvojen i novac za investiranje u životnu sredinu.

Gume, baterije, akomulatori, elektornski i električni otpad i rashladni uređaji su velika pretnja okolini i zdravlju ljudi ukoliko se, kad im istekne rok upotrebe, ne tretiraju na pravi način. U našoj zemlji godišnje se proizvede oko 100.000 tona ovakvog otpada koji može zagaditi zemljište, vodu i atmosferu, ali i doprineti razvoju malignih oboljenja i druhih oboljenja kod dece i odraslih.

Kompanije koje se bave upravljanjem ovakvog otpada prikupljaju, skladište i izdvajaju opasne materije, ali ni u Srbiji ni u zemljama u okruženju ne postoje postrojenja za njihova konačni tretman. Zato se, strogo čuvane, izvoze u zemlje Evropske unije gde se potpuno uništavaju. Troškove ovog procesa snosi sam zagađivač, ali ekološka taksa od tri odsto za zagađivače u Srbiji naplativa je u veoma malom procentu. Prema procenama, redovnih platiša ima samo 30 odsto, a ukupna suma novca koja je prošle godine ubrana od njih iznosi sedam milijardi dinara. Evropski zakoni propisuju da se sredstava prikupljena na ovaj način moraju trošiti za zaštitu životne sredine, za tu svrhu u našoj zemlji određene su samo dve milijarde dinara, što je od 10 do 20 puta manje nego u zemljama EU.

-Taj iznos nažalost nije dovoljan jer je za sakupljanje, preradu i izvoz 60.000 tona opasnog otpada godišnjepotrebno oko tri milijarde dinara. Problem je nastao ukidanjem Fonda za zaštitu životne sredine 2013. godine jer su količine prerađenog otpada rasle, a naknade nisu usklađivane – kaže Ana Petrović-Vuković, predsednica Udruženja reciklera Srbije.

Posle pet godina, situacija bi trebalo da reši upravo osnivanje Zelenog Fonda.

-Na taj način trebalo bi da se obezbedi stabilnije finansiranje i razvoj reciklažne industrije. Očekujemo veliko povećanje sa nekih pet, šest, sedam milijardi na 10 milijardi. To očekujemo i kroz naplatu i kroz povećanje tehnike i posebno saradnje sa Poreskom upravom gde krećemo u realizaciju prinudne naplate - rekla je Stana Božović, državni sekretar Ministarstva poljuprivrede i zaštite životne sredine, predstavljajući fond.

Izvor: dnevni list Politika od 2.03.2017.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum