BZNR Forum Index
Author Message

<  Štetni gasovi  ~  "PAR - NEPAR" U SARAJEVU POSLE VIŠE OD TRI DECENIJ

Slobodanka.Radojevic
Posted: Sun Dec 25, 2016 10:46 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Извор: РТС, Бета, 24. дец 2016.

Због алармантног загађења ваздуха у Сарајеву, аутомобили се могу возити по систему "пар-непар", који се користио пре више од 30 година.

Влада Кантона Сарајево одлучила је да редукује присуство атомобила на улицама, због аларматног загађења ваздуха. Оперативни штаб је прогласио "епизоду узбуне", у којој су уведене забране које се односе на моторна возила

Министар просторног уређења, грађења и околине Чедомир Лукић изјавио је да је сутра од 7.00 сати па до поноћи у Сарајеву забрањен саобраћај за возила са последњим парним бројем.

"Сва возила, чија се регистрација завршава бројевима 0, 2, 4, 6, 8 имају забрану кретања по Кантону Сарајево. Од поноћи забрана ће се односити на непарне бројеве. Наредних дана промена ће бити у поноћ и тако док буде трајала епизода узбуне", рекао је Лукић.

Ова забрана не односи се на возила полиције, Министарства одбране, јавног градског превоза, такси возила, хитне помоћи, ватрогасаца, комуналних предузећа, возила инспекцијских органа, те возила са дипломатским таблицама.

Због повећане загађености ваздуха у Сарајеву је раније уведена мера максималног повећања капацитета градског саобраћаја, као и наредба да сва постројења за производњу топлотне енергије снаге преко једног мегавата, која користе природни гас, смање температуру за још један степен.

Ово није први пут да се возачи нађу у систему "пар-непар". У бившој Југославији је због несташице горива 3. маја 1979. године донесен закон који је регулисао систем "пар-непар".

Влада Кантона Сарајево одлучила је и да се обустави настава у школама, ако то буде потребно, као и да се ризичне групе становништва ослободе радних обавеза.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum