BZNR Forum Index
Author Message

<  Druga pitanja ZŽS  ~  Trampova borba za zaustavljanje pregovora o klimatskim prome

aleksandra.zujic
Posted: Mon Dec 19, 2016 09:44 Reply with quote
Joined: 08 Nov 2013 Posts: 11 Location: Beograd
Tema koja je potresla ceo svet jeste izbor novog predsednika SAD-a, Donalda Trampa. Pet tema od velikog značaja o kojima se polemiše i o kojima će se govoriti jesu : slobodna trgovina, klimatske promene, zatvaranje granica sa Meksikom, NATO i Rusija.
Izbor Donalda Trampa za predsednika dovodi u pitanje celokupnu politiku koju je vodio Barak Obama, a koji je tokom svog predsedničkog mandata ulagao velike napore kako bi SAD postala jedan od globalnih lidera u oblasti klimatskih promena. Tramp je u više navrata izjavio da smatra da klimatske promene ne postoje i da je to sve izmišljeno. U časopisu Business Insider su navedeni delovi iz njegove kampanje u kojima je naglašavao kako klimatske promene ne postoje i kako su klimatske promene izmislili Kinezi : «Koncept globalnog zagrevanja je stvorila Kina, zarad sopstvenih potreba, kako bi eliminisala konkurenciju, a pre svega kako bu učinila američke kompanije nekonkurentnim». Takođe, navedeni su i planovi Trampove administracije u oblasti zaštite životne sredine i u vezi klimatskih promena:
• Neprihvatanje naučnih dokaza o postojanju klimatskih promena;
• Raskidanje Pariskog sporazuma o klimatskim promenama;
• Tramp kaže da bi voda za piće mogla da bude «najvažnije pitanje sa kojim će se u budućnosti suočiti američka nacija».
O ovoj temi govorila je i profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović u intervju za list Politika (izdanje od 14.12.2016.), gde je naglasila da je zbog sklapanja ugovora o slobodnoj trgovini (TPP) iz SAD-a izmešteno oko milion radnih mesta. “Zajedničko tržište između država različite ekonomske snage uvek će voditi u produbljivanje zatečenih problema – snažnija i razvijenija ekonomija, to jest njene korporacije će koristiti svoje prednosti, slabija će upadati u sve veći deficit, a usput će vrlo verovatno stradati i demokratija, prava radnika, zaštita životne sredine i domaći pravni sistem jer zemlje članice moraju svoje celokupno zakonodavstvo ustrojiti prema pravilima sporazuma. Pravila su skrojena po meri korporacija, i imaju za cilj uvećanje njihovog profita, što znači da ih zanimaju niske nadnice, što manji nameti i obziri prema životnoj sredini, lokalnoj kulturi, tradiciji, stečenim radnim pravima, dok ih rast zaposlenosti, tehnološko unapređenje firmi i ekonomija zemlje domaćina naravno ne zanima, bez obzira na obećanje političara davana pre potpisivanja”, kaže profesorka Mitrović.
Kao jedan od najvećih pobornika obnovljivih izvora energije i popularizacije problematike klimatskih promena, američki glumac i aktivista Leonardo DiCaprio, odmah nakon izbora se sastao sa Trampom da bi mu objasnio zašto je pitanje energije iz obnovljivih izvora važno. Fokus njegove prezentacije bila je činjenicu da bi prelaz na obnovljive izvore energije doprineo otvaranju velikog broja novih radnih mesta. Jedini način da se biznismenu kao što je Donald Tramp ukaže na značaj smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte je da se fokus stavi na ekonomske mogućnosti i benefite koje bi donela predstojeća revolucija ‘zelene tehnologije’.
Tramp je najavio raskid Pariskog sporazuma o klimatskim promenama koji je potpisalo gotovo 200 država u decembru 2015. godine. Takođe, on želi da ukine sva sredstva koja je SAD-a donirao za programe Ujedinjenih nacija za zaustavljanja globalnog zagrevanja. Nijedna država ne može samostalno da blokira Pariski sporazum, ali SAD je jedna od najmoćnijih i najrazvijenijih država na svetu i ima veliki uticaj na svetsku klimu, te bi njihovo povlačenje iz ovog sporazuma imalo dalekosežne posledice.
Plan Trampove administracije u oblasti energetike fokusiran je na podrivanje svih napora koje je SAD uložila da smanji zagađenje iz automobila i elektrana. Trampova politika je došla dotle da je prelazni tim zadužen za oblast energetike dobio zadatak da osmisli strategiju kako da eliminiše sve dosadašnje napore Vlade da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte i da potencijalno pokrene ‘lov na veštice’ -naučnike koji rade u oblasti klimatskih promena.

Izvor: časopis Business Insider, The Guardian, dnevni list Politika
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum