BZNR Forum Index
Author Message

<  Ekologija  ~  KANCEROGENE KISELINE U POPULARNOJ OBUĆI

aleksandra.zujic
Posted: Wed Jul 13, 2016 11:51 Reply with quote
Joined: 08 Nov 2013 Posts: 11 Location: Beograd
Plastične sandale, poznate kao imitacija „kroksica“, prepune su vrlo toksičnih i kancerogenih materija koje u telo ulaze preko kože, rezultat je istraživanja nemačke televizije WDR.

Šokantno otkriće uznemirilo je kupce „kroksica“ na pijacama širom Srbije. U njihovom sastavu pronađeni su policiklični aromatski ugljenohidrati koji su izrazito kancerogeni. Tako je šest od deset sandala na ispitivanju imalo otrovne materije i to u većoj meri nego što je preporučeno. Originalne „kroksice“ nemaju štetne materije, ali je utvrđeno da zbog prisutnosti dva rastvarača mogu da izazovu iritaciju kože i alergije.

U „Jugoinspektu“ ističu da proizvođači stavljaju policiklične aromatske ugljenohidrate u sandalu kako bi omekšali tu obuću.
- Nažalost, kod nas ne postoji propis koji primorava uvoznike da provere i uklone robu sumnjivih hemikalija. Tek ako inspektor posumnja na proizvod, može ga poslati na ispitivanje. Međutim, malo je inspektora. Veći uvoznici kontrolišu kvalitet proizvoda, ali ne i hemijski sastav. Prošle godine smo u jednom broju japanki našli otrovne sastojke, zbog čega su povučene iz prodaje - naglašava Saša Filipović, direktor Sektora za tekstil i kožu u „Jugoinspektu“.

U Ministarstvu trgovine smatraju da nema razloga za paniku pošto nisu niti od sistema za razmenu brzih informacija niti od distributera dobili informaciju o rizičnim „kroksicama“.
- Ako dobijemo takav podatak, povući ćemo taj nebezbedni proizvod sa tržišta - kažu u ministarstvu.

- Ko hoće bezbedno da kupuje, trebalo bi da ide u regularne prodavnice i uzima obuću s deklaracijom na srpskom jeziku, u kojoj bi trebalo da se nalazi sve - od zemlje porekla do sirovinskog sastava - ističe Filipović.

Izvor Blic | 13. 07. 2016
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum