BZNR forum
Autor Poruka

<  Ekologija  ~  KANCEROGENE KISELINE U POPULARNOJ OBUĆI

aleksandra.zujic
Poslao: Sre Jul 13, 2016 11:51 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 08 Nov 2013 Poruke: 11 Lokacija: Beograd
Plastične sandale, poznate kao imitacija „kroksica“, prepune su vrlo toksičnih i kancerogenih materija koje u telo ulaze preko kože, rezultat je istraživanja nemačke televizije WDR.

Šokantno otkriće uznemirilo je kupce „kroksica“ na pijacama širom Srbije. U njihovom sastavu pronađeni su policiklični aromatski ugljenohidrati koji su izrazito kancerogeni. Tako je šest od deset sandala na ispitivanju imalo otrovne materije i to u većoj meri nego što je preporučeno. Originalne „kroksice“ nemaju štetne materije, ali je utvrđeno da zbog prisutnosti dva rastvarača mogu da izazovu iritaciju kože i alergije.

U „Jugoinspektu“ ističu da proizvođači stavljaju policiklične aromatske ugljenohidrate u sandalu kako bi omekšali tu obuću.
- Nažalost, kod nas ne postoji propis koji primorava uvoznike da provere i uklone robu sumnjivih hemikalija. Tek ako inspektor posumnja na proizvod, može ga poslati na ispitivanje. Međutim, malo je inspektora. Veći uvoznici kontrolišu kvalitet proizvoda, ali ne i hemijski sastav. Prošle godine smo u jednom broju japanki našli otrovne sastojke, zbog čega su povučene iz prodaje - naglašava Saša Filipović, direktor Sektora za tekstil i kožu u „Jugoinspektu“.

U Ministarstvu trgovine smatraju da nema razloga za paniku pošto nisu niti od sistema za razmenu brzih informacija niti od distributera dobili informaciju o rizičnim „kroksicama“.
- Ako dobijemo takav podatak, povući ćemo taj nebezbedni proizvod sa tržišta - kažu u ministarstvu.

- Ko hoće bezbedno da kupuje, trebalo bi da ide u regularne prodavnice i uzima obuću s deklaracijom na srpskom jeziku, u kojoj bi trebalo da se nalazi sve - od zemlje porekla do sirovinskog sastava - ističe Filipović.

Izvor Blic | 13. 07. 2016
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu