BZNR forum
Autor Poruka

<  Štetni gasovi  ~  NIVO ŠTETNIH GASOVA KAO U DOBA NESTANKA DINOSAURUSA!

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Čet Mar 24, 2016 12:41 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
Извор: РТС, 23.03.2016.

Испуштање угљеника и других штетних гасова приближно је истог интензитета као пре 66 милиона година, у доба диносауруса. Стручњаци упозоравају на штету од глобалног загревања и подсећају да је и човек одговоран за све што ће се десити.

Научници су у новом истраживању истакли да темпо испуштања угљеника чак засењује почетак највећег познатог природног таласа у фосилним записима од пре 66 милиона година, који је можда покренуо ослобађање заробљених гасова испод морског дна.

Праисторијско ослобађање тих гасова са ефектом стаклене баште, изазвало је раст темпреатуре од пет степени Целзијусових, а због стварања киселине у океану морски живот био је озбиљно угрожен.

Очигледна је пералела са тренутним ризицима од пораста нивоа угљеника у атомосфери услед сагоревања фосилних горива.

„С обзиром на тренутно доступну евиденцију, садашње стопе емисије угљеника изазване човековим активностима су без преседана у последњих 66 милиона година“, навели су научници у часопису Nature Geoscience.

Диносауруси су изумрли пре око 66 милиона година, највероватније након удара огромног астероида у Земљу, али је главни аутор истраживања, Ричард Зиб са Универзитета на Хавајима, истакао да су геолошки записи нејасни и да није познато колико је тачно угљеника емитовано у тој катаклизми.

Тренутна емисија угљеника, углавном из сагоревања фосилних горива, износи око 10 милиона тона годишње, у односу на 1,1 милијарду годишње у периоду од више од 4.000 година, пре 56 милиона година.

Истраживање у склопу пројекта Уједињених нација приказује да би просечна температура могла да порасте и до 4,8 степени Целзијусових до краја века, изазивајући поплаве, суше и јаке олује, уколико емисије буде неконтролисано расле.

„Наши резултати сугеришу да ће будућа киселост океана и могући ефекти на морске организаме бити горе него у доба диносауруса“, упозорио је Зиб.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu