BZNR forum
Autor Poruka

<  Pravna regulativa  ~  VULIN: USKORO ZAKON O ZAPOŠLJEVENJU PREKO AGENCIJA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Sre Mar 23, 2016 14:10 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
Извор: Танјуг, 23.03.2016.

Закон о агенцијама које се баве упућивањем на привремени рад код послодаваца биће један од првих закона који ће бити донет после избора, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истичући да се што пре морају заштити права више од 50.000 људи ангажованих преко агенција.

Алксандар Вулин је у Палати Србија отворио први састанак Радне групе за припрему радне верзије закона који ће уредити рад преко агенција за привремено запошљавање односно питање такозваног уступања и лизинга радне снаге.

"Несхаватљиво да два радника раде на истом радном месту, а немају иста права и обавезе, нити су плаћени на исти начин за свој рад, нити их држава штити на исти начин", нагласио је Вулин.

Како каже, преко највећих агенција ангажовано је око 12.000 људи, али је преко мањих агенција и оних којима то није основна делатност ангажовано далеко више људи и процењује се да тај број превазилази 50.000.

"Више од 50.000 људи ће моћи да рачуна на потпуну заштиту и да кажзе да је начин на који је засновао однос мање важан од права које ће остваривати кроз радни однос", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да ће тај закон бити донет брзо и квалитетно, а циљ државе је да регулише тржиште и да се елиминише нелојална конкуренција.

"Да нема трговине људским радом и да нема рата ценама у том смислу већ да буде борба са квалитетом радника које ћете понудити и тако се изборити, а не дампингом. Поставићемо јасна правила на који начин можете да се бавите запшљавањем људи код другог послодавца", истакао је Вулин.

На питање како ће бити решене високе провизије тих агенција, министар је казао да ће тржиште то само изрегулисати када буду постојала јасна правила и додао да онда нико неће хтети да прихвати високе провизије.
Вулин је додао да и себе криви што тај закон није веће донет односно што то није регулисано кроз Закон о раду.

Чланови радне групе су представници свих ресорних министарстава, представници синдиката, УПС-а, Привредне коморе Србије и највећих агенција које се баве изнајмљивањем радне снаге.

Представници Уједињених гранских синдиката Независност и Савеза самосталних синдиката Србије и Уније послодаваца Србије који су чланови радне групе, подржали су доношење тог закона како би се што пре регулисала та неуређена област.

Извршни секретар Гранског синдиката Независност Злата Зец је рекла да је та синдикална организација била раније против тога, јер су сматрали да то треба регулисати посебним законом, али и због бројних лоших примера у пракси.

"Сматрали смо да се жели озаконити нешто што се већ незаконито одвија путем лизинга радне снаге. Та резерва је присутна и данас, али смо дошли до закључка да је, ипак, боље да то на неки начин правно регулишемо", казала је Зец.
Она је поручила да је крајње неприхватљиво да за исти посао два човека имају различита примања и до 100 одсто.

"Борићемо се да закон буде такав да се ништа не може двојако тумачити и да буду врло јасне мере за његову примену", нагаласила је Зец.

Представник СССС Вељко Милошевић је рекао да је реч о потпуно обесправљеним радницима, јер имају најниже зараде, чак испод минимално утврђене у Србији, као И да немају топли оброк, регрес, надокнаду за превоз и друго.

Он очекује да би предлог тог закона могао да се нађе у скупштинској процедури до краја ове године.

Представник Уније послодаваца Србије Небојша Милетић је рекао да је крајње време да се овај донесе тај закон и да му је драго што су синдикати "позитивно расположени" по том питању.

Директор за кадровске и правне послове у агенцији Тренквалдер Зоран Букилић је рекао да је доношење закона веома важно питање за велике агенције.

"Кажу да су провизије велике, али ја кажем провизије у Србији не могу бити велике и нису велике, јер наша привреда није тако развијена. Очекујемо да се и у Србији провизија регулише законом", казао је он.

Према његовим речима, провизије агенција у Србији је од пет до 10 одсто, али има и агенција које нигде нису регистроване и раде и за чак два одсто, а пружају неквалитетне услуге.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu