BZNR Forum Index
Author Message

<  Štetni gasovi  ~  KINA NESTAJE U SMOGU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Dec 01, 2015 10:04 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Tanjug | 01. 12. 2015.

Kineske vlasti naložile su hiljadama fabrika širom zemlje da privremeno obustave rad zbog velikog zagađenja vazduha i smoga koji je obavio mnoge gradove i ugrozio zdravlje ljudi, javljaju danas lokalni mediji.

Vidljivost u gradu zbog gustog smoga značajno je smanjena
Peking je prekriven gustim sivim pokrivačem od smoga, a u tom gradu koncentracija PM 2,5, što je jedan od najvažnijih pokazatelja zagađenja vazduha, premašuje 598 mikrograma po kubnom metru, dok je bezbedni nivo koji propisuje Svetska zdravstvena organizacija tek 25 mikrograma, prenela je agencija AFP.

Vlasti u Pekingu su naložile prekid rada 2.100 fabrika koje su najveći zagađivači i savetovale građanima da ne izlaze iz svojih stanova, objavio je list "Čajna Dejli".

Avioprevoznici su zbog smoga otkazali više od 30 letova iz Pekinga i Šangaja, uglavnom prema provinciji Šensi, ključnog kineskog proizvođača uglja.

Pored toga, školama u Pekingu je naloženo da učenike ne puštaju napolje.

Vidljivost je u Pekingu pala na samo nekoliko stotina metara, a mnoge zgrade su obavijene izmaglicom od smoga.

Građani se žale na neugodan miris u vazduhu, a mnogi nose maske na licima.

Kineski gradovi su među najzagađenijima u svetu, kao posledica tri decenije eksplozivnog ekonomskog rasta koji je rezultovao izgradnjom stotina elektrana na ugalj i naglim povećanjem broja automobila na putevima.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Dec 07, 2015 14:42 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Peking: Prvi crveni meteo-alarm u istoriji zbog zagađenja

Izvor: Tanjug, 07.12.2015.

Kineska prestonica Peking je danas prvi put u istoriji oglasila crveni meteo-alarm zbog zagađenja vazduha, saopštile su gradske vlasti, uz upozorenje da će čitav grad od utorka do četvrtka biti obavijen teškim smogom.

U saopštenju, objavljenom na zvaničnom internet sajtu gradskih vlasti Pekinga, navodi se da će tokom trajanja crvenog meteo-alarma svi spoljašnji građevinski radovi morati da budu obustavljeni, a apelovano je i na zatvaranje škola, prenosi agencija Rojters.

Ovim obaveštenjem, izdatim samo nekoliko dana posle prošlonedeljnog velikog smoga koji je obavio Peking, uvode se i ograničenja na vožnju pojedinih vrsta automobila u gradu koji naseljava 22,5 miliona ljudi.

Kako podseća britanska agencija, kinesko rukovodstvo je obećalo da će se uhvatiti u koštac sa uništavanjem životne sredine, kao i da će se izboriti sa zagađenjem vazduha koje pogađa dosta većih gradova u Kini nakon višedecenijskog ubrzanog ekonomskog rasta.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Dec 24, 2015 13:54 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Crveni alarmi u više gradova u Kini

Više gradova u Kini izdalo je prva crvena upozorenja za zagadjenje vazduha posle prognoza o jakom smogu, sledeći primer glavnog grada Pekinga koji je izdao dva takva upozorenja u decembru.

U četiri grada u provinciji Šandong u istočnoj Kini izdata su upozorenja da će gustina sitnih čestica u vazduhu biti iznad najviših dozvoljenih nivoa tokom više od 24 sata.

Biro za ekološku zaštitu Šandonga saopštio je da su crveni alarmi na snazi od jutros i da treba da budu zatvorena obdaništa, osnovne i srednje škole, kao i da se prekinu gradjevinski radovi i radovi na rušenjima.

Meteorološki zvaničnici u Hebeju, provinciji pored Pekinga koja se smatra najzagadjenijom u Kini, izdala je prvi crveni alarm za smog u utorak, posle čega su gradovi u toj provinciji preduzeli odredjene zaštitne mere. Singtaj i Handan prepolovili su broj vozila na ulicama.

Prvi crveni alarm u gradu luci Tiandjinu, takodje blizu Pekinga, prestao je jutros posle tri dana.

Peking je u decembru dva puta aktivirao crveni alarm prema sistemu upozorenja od četiri nivoa koji je na snazi dve godine, što je usledilo posle niza kritika da je upozorenje potrebno izdati ranije.

Ekološki zvaničnici navode da grad mora da ima model prognoze koji predvidja kada će biti tri ili više dana smoga, da bi grad mogao da reaguje i upozori stanovništvo.

izvor: Beta, 24.12.2015.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum