BZNR forum
Autor Poruka

<  Pravna regulativa  ~  SKUPŠTINA DANAS O IZMENAMA ZAKONA O BZR

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Uto Okt 13, 2015 09:31 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Beta | 13. 10. 2015.

Skupština Srbije nastaviće danas sednicu razmatranjem izmena i dopuna Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

U obrazloženju zakona navedeno je da su izmene neophodne da bi se uklonili nedostaci koji se pre svega odnose na probleme u primeni zakona, kada su u pitanju specifične aktivnosti vojske i policije.

Izmenama je predviđena i mogućnost da poslove bezbednosti i zdravlja na radu poslodavac može obavljati sam u određenim manje rizičnim delatnostima, ako ima do 20 zaposlenih i nije dužan da ima položen stručni ispit o praktičnoj osposobljenosti za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu.

Izmenama su predviđena i nacionalna priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, koja se mogu dodeliti pravnim, fizičkim licima i Odboru za bezbednost i zdravlje na radu.

Na dnevnom redu sednice je još i Predlog zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, kao i potvrđivanje Konvencije o nadležnosti, merodavnom pravu, priznavanju i izvršenju odluka i saradnji u materiji roditeljske odgovornosti i mera za zaštitu dece.

Poslanici su u petak završli načelno razmatranje izmena Zakona o železnici i o bezbednosti železnice kao i razmatranje nekoliko sporazuma iz oblasti saobraćaja.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Slobodanka.Radojevic
Poslao: Čet Okt 15, 2015 13:20 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
Prevencija sprečava povrede

izvor: Novosti | 14. oktobar 2015.
Izmene zakona o bezbednosti i zdravlju na radu trebalo bi da uvedu više reda. Cilj da se broj nesreća smanji za pet odsto. Veća ovlašćenja inspekciji

IAKO je zbog nedavne havarije sa strujom u Zemunu i na Novom Beogradu skoro cela prestonica bila paralisana, inspektori rada nisu izašli na teren, jer to ne zahtevaju propisi. Niko nije utvrdio zbog čega se desio veliki kvar i da li među zaposlenima ima odgovornih.

Da se ovakve stvari ubuduće ne bi dešavale, pred narodnim poslanicima su se juče našle izmene i dopune Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. Najveći problemi u ovoj oblasti dešavaju se uglavnom na gradilištima, ali inspekcijski nadzori pokazali su da je sve rizičniji posao i seča šuma i izvlačenje debala. Prema podacima inspekcije rada, u prošloj i od početka ove godine, na tim poslovima su se često dešavale povrede na radu sa smrtnim ishodom, jer poslodavci ne poštuju propise iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

- Naši propisi su uglavnom usaglašeni sa evropskim, ali bilo je neophodno približiti ih direktivi 391 EU - kaže Vera Božić Trefalt, direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

Teži se da se broj povreda na radu smanji za pet odsto u odnosu na evidenciju, koju vodi Inspektorat za rad.

- Neke odredbe iz dosadašnjeg propisa su pravile problem na terenu - kaže naša sagovornica. - Tu se pre svega misli na elaborate za građevinske radove. Do sada su, recimo, na gradilištu samo za radove koji traju duže od sedam dana morali da obezbede elaborat, sada će i pre momenta početka radova oni morati da se prijave, a gradilište da se uredi. Niko ne može da bira da li će se neko povrediti pre ili posle sedam dana. Gradilište mora da bude uređeno i pripremljeno u svakom trenutku.

Naša sagovornica objašnjava da je u izmenama naglašen princip prevencije. To znači, da se uvodi veća obaveznost poslodavca da imaju politiku bezbednosti i zaštite na radu. Ranije se prevencija odnosila samo na tehnološki proces, a sada na celokupan rad.

- Čak i kada se upotrebljavaju opasne hemikalije, sada će poslodavac morati da ih zameni za manje opasne - kaže Božić Trefalt. - Radnici moraju da imaju i svog predstavnika za oblast bezbednosti i zdravlja na radu, a poslodavac je dužan da mu omogući da se pet sati nedeljno bavi ovom aktivnošću i za to mu obezbedi prostorije, uslove i dokumentaciju.

Nove odredbe propisuju i veću kontrolu licenciranih kuća koje se bave pregledom i ispitivanjem opreme za rad i radne okoline, kao i malih preduzetnika koji se uglavnom bave procenom rizika. Oni će ubuduće dobijati licence na pet godina i moraće da zaposle više inženjera sa punim radnim vremenom.

NEDOSTACI

UTVRĐENI nedostaci u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu se, pored ostalog, odnose na pregled i ispitivanje opreme za rad, osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, donošenje i izmenu akta o proceni rizika na radnim mestima u radnoj okolini, vođenje propisanih evidencija iz bezbednosti i zdravlja na radu, organizovanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, ispitivanje električnih instalacija...
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
bobex
Poslao: Pon Okt 19, 2015 16:27 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Jul 2015 Poruke: 9
Poštovani,

zamolio bih nekoga od kolega ko ima informacije da napiše koji su sve amandmani predloženi na Izmene i dopune zakona. Uspeo sam da pronadjem samo informaciju da su u pitanju 22 amandmana od kojih je jedan odbijem i to u vezi clana 15. jer nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Da li se možda neki od amandmana odnosi na član 16? Pozdrav.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu