BZNR Forum Index
Author Message

<  Štetni gasovi  ~  RAZARA PLUĆA, A IMA GA SVUDA U SRBIJI!

Slobodanka.Radojevic
Posted: Fri Jun 26, 2015 12:35 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: srbijadanas.com, 26.06.2015.

Krajem septembra u 6.000 domaćinstva u Srbiji biće postavljeni detektori za utvrđivanje nivoa radioaktivnog radona koji prema analizama Svetske zdravstvene organizacije uzrokuje oštećenja na plućima.

Naime, radon nakon duge inhalacije može da dovede do oštećenja pluća zbog čega je i svrstan na drugo mesto među uzročnicima kancera pluća. Istraživanje koje sprovodi Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije obaviće se prvi put na teritoriji Srbije.

Ovim prirodno radioaktivnim gasom posebno su ugrožena domaćinstva u prizemlju i na prvom spratu jer radon izbija iz zemlje.

Slađan Velinov, drirektor Agencije, na pitanje na da li je određena teritorija na kojoj će se vršiti testiranje radona u Srbiji kaže da će merenja biti obavljena na nivou cele Republike Srbije.

“Planirano je da se merenja izvrše na teritoriji cele Republike Srbije“, kaže on i dodaje da u ovom trenutku nije poznato u kojim zgradama će se merenja tačno obaviti:

Nakon mapiranja i obavljenih analiza uklanjaće se gas iz prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje građana, a Velinov kaže da će se voditi računa da postavljanje detektora bude ravnomerno sprovedeno na celoj teritoriji.

“U ovom trenutku još uvek nije poznato. Vodiće se računa da distribucija detektora bude ravnomerno sprovedena na teritoriji cele Srbije. Primarni cilj je da se koncentracija radona izmeri u boravišnim prostorijama u kućama i stanovima privatnih lica“, naglašava Velinov za portal SrbijaDanas.com.

Slađan Velinov navodi da će se nakon obavljenih merenja analizirati rezultati, a da će analize biti temelj za pravljenje plana radi smanjivanja radona.

“Dobijeni rezultati u okviru ove nacionalne kampanje merenja biće analizirani i prezentovani javnosti, kao i pojedinačnim učesnicima u projektu. Ovi rezultati biće temelj za pravljenje budućeg nacionalnog akcionog plana u Srbiji čiji je osnovni cilj smanjenje rizika od dugoročnog izlaganja radonu u zatvorenim prostorijama. Preporuke o postupcima za smanjenje koncentracije radona u kućama i stanovima biće u skladu sa izmerenim vrednostima i zavisiće od konstrukcije objekta u kojima je merenje izvršeno“, objašnjava Velinov.

Direktor Agencije objašnjava za naš portal da je dejstvo radona već poznato Svetskoj zdravstvenoj organizaciji:

“Štetno dejstvo radona prepoznato je u epidemiološkim studijama Svetske zdravstvene organizacije. Radon je uvršten i u listu glavnih zagađivača vazduha u zatvorenim prostorijama. Radon predstavlja potencijalnu 'opasnost' u koliko ne znamo kolika je njegova koncentracija u našim kućama i stanovima. Ako ga izmerimo možemo i da sprovedemo mere kojima će se smanjiti njegova koncentracija, a time i posledice izlaganja“, zaključuje on.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Sep 28, 2015 11:28 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
POČEO LOV NA MASOVNOG UBICU SRBA: Kreće detekcija radona, gasa koji izaziva rak pluća

Radon prolazi kroz temelje kuća i ventilacione otvore, a u organizam ulazi respiratornim putevima, raspada se i na tkivo ostavlja posledice

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost počinje polovinom oktobra po celoj Srbiji akciju postavljanja detektora koji će nakon šest meseci pokazati nivo radona, prirodnog radioaktivnog gasa koji je Svetska zdravstvena organizacija, posle pušenja, proglasila drugim najvećim uzročnikom raka pluća.

Akcija je pokrenuta na inicijativu Međunarodne agencije za atomsku energiju jer je Srbija jedina zemlja u regionu i Evropi koja nema mapu radona.

– Reč je o gasu bez boje i mirisa čija je koncentracija na otvorenom prostoru veoma niska. U zatvorenim prostorijama, međutim, radon se može akumulirati u visokim koncentracijama – rekla je za “Blic” Maja Eremić Savković, pomoćnik direktora za radijacionu sigurnost u Agenciji.

Radona ima najviše u granitu, zatim u građevinskim materijalima i nekim vrstama kamena. Takođe ga dosta ima i u zemljištu ispod ili oko objekta koje sadrži glinu i fosfate, a nema ga u drvetu, staklu, tkaninama…

Pomoćnik direktora za radijacionu sigurnost u Agenciji je navela da radon prolazi kroz temelje kuća i ventilacione otvore, a u organizam ulazi respiratornim putevima, raspada se i na tkivo ostavlja posledice.

Građani su pozvani da se prijave za postavljanje bezopasnih detektora na ormane koje Srbija dobija od Švedske. Po isteku šest meseci, detektori će biti poslati na očitavanje u laboratoriju u Švedsku, a građani će dobiti rezultati kod svojih kuća.

izvor: Telegraf, 28.09.2015.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum