BZNR Forum Index
Author Message

<  Štetni gasovi  ~  ZAGAĐEN VAZDUH UBIJE 4.000 KINEZA DNEVNO

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Aug 19, 2015 09:44 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: ZELENA-SRBIJA | 14.08.2015

Zbog posledica zagađenja vazduha u Kini svakog dana umre oko 4.000 ljudi, što predstavlja svaku šestu prevremenu smrt u toj zemlji, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Fizičari sa Univerziteta Kalifornija u Berkliju izračunali su da oko 1,6 miliona Kineza godišnje umre zbog problema sa srcem, plućima ili od moždanog udara čiji je uzrok zagađen vazduh.

Ranija istraživanja su ukazivala da svake godine od posledica zagađenog vazduha umre između milion i dva miliona Kineza, ali ovo je prva studija koja koristi nove kineske podatke praćenja zagađenosti vazduha.

Prema studiji, objavljenoj u četvrtak u magazinu Plos One, najveća šteta nastaje sagorevanjem uglja, bilo za električnu energiju, bilo za zagrevanje domova.

Jedan od autora studije Robert Rohde izjavio je da 38 odsto Kineza živi u području gde je dugoročni kvalitet vazduha "nezdrav" po kriterijumma američke Agencije za zaštitu životne sredine. Najgora situacija je u oblasti jugozapadno od Pekinga.

Situacija je najkritičnija zimi, kada se sagoreva više uglja i kada je zbog vremenskih uslova zagađen vazduh bliži zemlji.

Agencija Asošiejted pres navodi, poređenja radi, da prema različitim procenama u SAD od posledica zagađenosti vazduha godišnje umre između 35.000 i 200.000 ljudi.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum