BZNR forum
Autor Poruka

<  Štetni gasovi  ~  BOR BEZ DIMA POSLE VIŠE OD STOTINU GODINA RUDARENJA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Uto Apr 28, 2015 08:31 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Tanjug, 27.04.2015

BOR - Početak rada nove topionice u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor označio je prekretnicu za stanovnike Bora i okoline jer, iako postrojenje radi punim kapacitetom, u gradu više nema dima, koji je bio najveći ekološki problem ovog dela Srbije.

Nova topionica od 25. aprila neprekidno radi, i u prvoj noći izliveno je prvih 150 tona anoda iz novih pirometalurških postrojenja, a još 160 tona anodnog bakra izliveno je danas, kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Prema njegovim rečima, koncentracija gasova svedena je na minimum i u samoj topionici.

"Na ovaj način najbolje potrvrđujemo da novi pogoni, nova topionička peć i fabrika sumporne kiseline rade kontinuirano. Smanjili smo cenu prerade bakra, a istovremeno građani Bora i okoline dobili su čisto nebo, kakvo je bilo 1903. godine.", dodao je Spaskovski.

"Pogledajte dimnjak, dima nema, a mi radimo! Proizvodimo bakar i to u većim količinama! Dimnjak bez dima i svež vazduh najbolja su potvrda kako rade nova topionica i fabrika sumporne kiseline", kaže livac Zoran Spasojević, radnik Topionice i rafinacije od 1988. godine.

Krenula je nova tehnologija topljenja bakra, a sa njom je, dodaje Spasojević, došlo i olakšanje u smislu boljih uslova rada.
"Toplote na anodnim pećima ima, ali nema više onih visokih temperatura kao na staroj peći, nema sumpor-dioksida i ostalih gasova koji štipaju oči. Borani i meštani okolnih sela sada, i kad mi radimo, mogu da udišu čist vazduh", kaže Spasojević.

U izgradnju nove topionice, fabrike sumporne kiseline i pratećih postrojenja uložen je 251 milion evra.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu