BZNR Forum Index
Author Message

<  Važni datumi i dešavanja  ~  MINISTARSTVO OSNOVALO SAVET ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Slobodanka.Radojevic
Posted: Fri Jan 16, 2015 11:44 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Beta, 15 januar 2015

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije osnovalo je danas savetodavno telo ministra za zaštitu životne sredine kao stručno telo koje će pomagati pri pronalaženju najboljih rešenja u toj oblasti i olakšati EU integracije u oblasti ekologije.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, koja je inicirala osnivanje saveta, rekla je novinarima da će stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine davati sugestije, primedbe i predloge na predložene mere i aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine.

"Zaštita životne sredine je jedno od glavnih, urgentnih pitanja i za vladu i za državu, pitanje koje traži širok konsenzus gradjana, države, naučne i stručne javnosti", kazala je ona.

Bošković je izrazila zadovoljstvo što su se pozivu da učestvuju u savetu odazvali stručnjaci iz te oblasti, medju kojima su članovi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), profesori Beogradskog univerziteta, Zavoda za zaštitu prirode, Grada Beograda, ali i predstavnici privrednih komora koji su angažovani na terenu u oblasti zaštite životne sredine.

"Svaka zemlja koja drži do uspeha u ovoj oblasti bez sumnje angažuje najstručnije ljude iz ove oblasti. Važno da su ljudi koji su prihvatili da budu članovi saveta prihvatili da to rade od srca, bez nadoknade", istakla je ona.

Boškovićeva je izrazila očekivanje da će rad saveta Srbiji pomoći i u bržoj integracije u EU u oblasti zaštite životne sredine. "To je jedan od ciljeva Saveta", dodala je ona.

Oblasti kojima će se to savetodavno telo baviti biće sistemi zaštite i unapredjenje stanja vazduha, voda, zemljišta u Srbiji.

Razmatraće se, pored ostalog, i uticaj klimatskih promena na životnu sredinu, zaštita ozonskog omotača, zelena ekonomije, upravljanje otpadom, zaštita prirode, održivo korišćenje prirodnih resursa, kao i procene uticaja i strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Savet će razmatrati i upravljanje hemikalijama i biocidnim proizvodima, ali i sprovodjenje medjunarodnih konvencija i direktiva, kao i unapredjenje medjunarodne saradnje i razvoj nacionalnih i medjunarodnih projekata iz oblasti ekologije.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum