BZNR Forum Index
Author Message

<  Organizovanje i obavljanje poslova ZOP  ~  Pitanja povodom obaveza subjekata iz Zakona o ZOP

galamic
Posted: Sun Jul 18, 2010 12:07 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Pitanje koje je ovih dana postavljeno na Forumu putem lične pošte glasi:

Kojim aktom poslodavac imenuje – određuje stručno lice – referenta ili kako već je u pojedinim slučajevima nazvan po sistematizaciji, za poslove zaštite od požara i da li je to neki propisani pravni akt - obrazac?

Zaposleni obavlja poslove rukovodioca jednog od sektora u manjoj firmi do 20 zaposlenih, određen je za lice za bezbednost i zdravlje na radu u istoj firmi i ima položen stručni ispit kod MUP-a iz zaštite od požara i dobio UVERENJE O POLOŽENOM STRUČNOM ISPITU za radnike koji rade na poslovima zaštite od požara. Ispit je polagao po programu stručnog ispita za radnike sa VŠS.

Kako se radi o odredbama novog Zakona o ZOP, to molim da svi koji žele i mogu, a već su u praksi u ovoj oblasti daju konkretan odgovor na postavljeno pitanje i bliže upute na obrazac ili pravne akte kojim se reguliše imenovanje stručnog lica za poslove ZOP kod poslodavca.

S poštovanjem i uz zahvalnost, pozdravi! Arrow
View user's profile Send private message Send e-mail
Makica
Posted: Thu Feb 06, 2014 09:06 Reply with quote
Joined: 08 Aug 2013 Posts: 7
U preduzeću u kojem radim pokrenula sam pitanje protivpožarne zaštite. Obratili smo se ministarstvu radi kategorizacije i dobili rešenje da smo III kategorija. Naloženo nam je šta sve trebamo da uradimo, ali mi nije jasna jedna stvar u zakonu koja kaže da subjekti u trećoj kategoriji moraju sprovesti preventivne mere zaštite od požara sa potrebnim brojem lica stručno osposobljenih za sprovođenje zaštite od požara.
Sta to tačno znači "lica stručno osposobljena za sprovođenje zaštite od požara". Da li to znači da moramo da imamo lice sa položenim stručnim ispitom iz oblasti ZOP-a koji će da vodi te poslove i ako moramo koji zakon ili podzakonski akt to nalaže?
U svakom slučaju angažovaćemo pravno lice sa licencom da nam "odradi" sve potrebno ali me interesuje i mišljenje nekog ko se razume u ovu oblast.
Unapred zahvalna
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum