BZNR forum
Autor Poruka

<  Organizovanje i obavljanje poslova ZOP  ~  Pitanja povodom obaveza subjekata iz Zakona o ZOP

galamic
Poslao: Ned Jul 18, 2010 12:07 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Pitanje koje je ovih dana postavljeno na Forumu putem lične pošte glasi:

Kojim aktom poslodavac imenuje – određuje stručno lice – referenta ili kako već je u pojedinim slučajevima nazvan po sistematizaciji, za poslove zaštite od požara i da li je to neki propisani pravni akt - obrazac?

Zaposleni obavlja poslove rukovodioca jednog od sektora u manjoj firmi do 20 zaposlenih, određen je za lice za bezbednost i zdravlje na radu u istoj firmi i ima položen stručni ispit kod MUP-a iz zaštite od požara i dobio UVERENJE O POLOŽENOM STRUČNOM ISPITU za radnike koji rade na poslovima zaštite od požara. Ispit je polagao po programu stručnog ispita za radnike sa VŠS.

Kako se radi o odredbama novog Zakona o ZOP, to molim da svi koji žele i mogu, a već su u praksi u ovoj oblasti daju konkretan odgovor na postavljeno pitanje i bliže upute na obrazac ili pravne akte kojim se reguliše imenovanje stručnog lica za poslove ZOP kod poslodavca.

S poštovanjem i uz zahvalnost, pozdravi! Arrow
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Makica
Poslao: Čet Feb 06, 2014 09:06 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 08 Avg 2013 Poruke: 7
U preduzeću u kojem radim pokrenula sam pitanje protivpožarne zaštite. Obratili smo se ministarstvu radi kategorizacije i dobili rešenje da smo III kategorija. Naloženo nam je šta sve trebamo da uradimo, ali mi nije jasna jedna stvar u zakonu koja kaže da subjekti u trećoj kategoriji moraju sprovesti preventivne mere zaštite od požara sa potrebnim brojem lica stručno osposobljenih za sprovođenje zaštite od požara.
Sta to tačno znači "lica stručno osposobljena za sprovođenje zaštite od požara". Da li to znači da moramo da imamo lice sa položenim stručnim ispitom iz oblasti ZOP-a koji će da vodi te poslove i ako moramo koji zakon ili podzakonski akt to nalaže?
U svakom slučaju angažovaćemo pravno lice sa licencom da nam "odradi" sve potrebno ali me interesuje i mišljenje nekog ko se razume u ovu oblast.
Unapred zahvalna
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu