BZNR forum
Autor Poruka

<  Štetni gasovi  ~  ZAGAĐENJE: ZIMI SE GUŠIMO

Jovan Hadži-Perić
Poslao: Čet Jan 17, 2013 16:46 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 25 Sep 2012 Poruke: 477
Srpskom parlamentu podnet izveštaj o kvalitetu vazduha. Najgori vazduh udišu stanovnici Bora, a najčistiji je na mestima iznad 600 metara nadmorske visine. Smanjena industrijska zagađenjaNAJLOŠIJI kvalitet vazduha u Srbiji je u Boru zbog prisustva sumpor-dioksida, a najčistiji je na mestima iznad 600 metara nadmorske visine, navodi se u godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazuha u Srbiji, koji je u sredu predstavljen skupštinskom Odboru za zaštitu životne sredine.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Momčilo Živković je objasnio da je u Srbiji najveći problem čestičnog zagađenja, koje potiče od sagorevanja, a veliki uticaj na zagađenje imaju i manje delatnosti, kao što su individualna ložišta tokom zimskih meseci. Živković je ukazao da postoji ozbiljan problem sa zagađenjem vazduha zbog sumpor-dioksida i da je najviše te materije zabeleženo u vazduhu iznad Bora.

Kako se navodi u izveštaju, uticaj azot-monoksida na stanje kvaliteta vazduha je najizrazitiji u Beogradu i Novom Sadu, što uslovljava prekomerno zagađen vazduh, koji spada u treću kategoriju kvaliteta vazduha.

Azot-dioksid je najzastupljeniji u Užicu i njegovoj okolini, a čestično zagađenje vazduha postoji u Smederevu, Obrenovcu i Pančevu. Predstavnici Agencije su istakli i da se u odnosu na prethodne godine smanjila emisija štetnih materija u vazduh koju emituju veliki industrijski sistemi.

Agencija se, dodao je Živković, uglavnom finansirala iz Fonda za zaštitu životne sredine, koji je ukinut, što dovodi do finansijskih problema.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:415214-Zagadjenje-Zimi-se-gusimo
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu