BZNR Forum Index
Author Message

<  Pravna regulativa  ~  IZMENE ZAKONA: GRADIĆE SE BRŽE

Jovan Hadži-Perić
Posted: Wed Dec 26, 2012 14:03 Reply with quote
Joined: 25 Sep 2012 Posts: 477
Usvojenim izmenama se odlaže konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem uz naknadu. Konverzija odložena godinu danaSKUPŠTINA Srbije usvojila je u ponedeljak izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima se odlaže konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem uz naknadu. Tako će vlasnici privatizovanih ili preduzeća iz stečaja i izvršnog postupka moći, narednih godinu dana, da zidaju nove objekte u skladu sa važećim planskim dokumentom na parcelama za koje imaju pravo korišćenja.

Od donošenja Zakona o planiranju i izgradnji 11. septembra 2009. godine do danas, u Beogradu su upisom svojine u katastar završene samo dve konverzije, od kojih je jedna plaćena. Ovaj propis zaustavio je investicije vredne oko dve milijarde evra i zato je Vlada Srbije po hitnom postupku uputila parlamentu predlog o odlaganju konverzije dok se ne donese novi zakon o planiranju i izgradnji.

- Konverzija je bila uslov za dobijanje građevinske dozvole - kaže za „Novosti“ Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije. - Za te parcele postojalo je pravo korišćenja koje je Zakon o planiranju i izgradnji anulirao i onda je nastao jedan vakuum, koji je potencijalne investitore jednostavno onemogućio da svoja ulaganja realizuju u Srbiji. Stavljanjem ad akta dela zakona, koji se odnosi na konverziju, omogućava se investitorima da grade brže i jeftinije. Očekujemo da će se time privući i novi investitori da konačno pokrenemo građevinsku industriju.

Rodić kaže da je u pripremi novi zakon o planiranju i izgradnji, koji će pravo korišćenja na građevinskom zemljištu formulisati kao pravo zakupa.

SAVETI IZ STRUKE

- DAĆEMO, kao struka, u kratkom roku predloge koji će biti u funkciji kvalitetnije i jeftinije gradnje - navodi Rodić. - Novi zakon mora da tretira licenciranje firmi, kako ne bismo došli u situaciju da se na tržištu pojavljuju razni mešetari, pa imamo veliki broj prevarenih kupaca i nekvalitetnu gradnju i znatno oštećen budžet.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.239.html:412030-Izmene-zakona-Gradice-se-brze
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum