BZNR forum
Autor Poruka

<  Pravna regulativa  ~  LOŠI ZAKONI GUŠE CIVILNO DRUŠTVO

Jovan Hadži-Perić
Poslao: Čet Dec 20, 2012 15:25 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 25 Sep 2012 Poruke: 477
Debata o uticaju države na rad NVO održaće se 24. decembra 2012. godine u Medija centru (Terazije 3, Beograd) od 11:00.
Ministarstvo finansija i privrede Republike Srbije najavilo je izmenu nekoliko zakona koji će direktno otežati rad organizacija civilnog društva u Srbiji. Sloboda udruživanja, nezavisnost udruženja ali i njihova finansijska održivost biće ugrožene izmenama Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o računovodstvu i Zakona o porezu na dobit.

Građanske inicijative su, u saradnji sa Evropskim centrom za neprofitno pravo i Balkanskim fondom za lokalne inicijative, Ministarstvu finansija u više navrata tokom 2011. i 2012. godine slale predloge amandmana i dopise u vezi sa ovim zakonima. Ove inicijative podržao je veliki broj organizacija iz cele Srbije kao i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom ali dijalog sa ministarstvom nije uspostavljen.

O tome kakve izazove donose ova tri zakona i kakva je uloga države u uspostavljanju podsticajnog okvira za rad organizacija civilnog društva govoriće:

• Dubravka Velat, Građanske inicijative
• Milena Banović, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
• Predstavnik/ca Ministarstva finansija i privrede; predstavnik/ca Uprave za trezor (čeka se potvrda)
• Dragiša Živković, Mlada Srbija
• Dragan Golubović, Evropski centar za neprofitno pravo (ECNL)

Prema izmenama Zakona o budžetskom sistemu, organizacije civilnog društva se u pravnom smislu tretiraju kao državne institucije. Da bi uopšte mogle da dobiju sredstva iz budžeta Republike Srbije, sve organizacije koje budu svrstane u kategoriju „korisnika javnih sredstava“, moraju da otvore račun u Upravi za Trezor. Osim što će onemogućiti neformalnim udruženjima i grupama koje nisu pravna lica da dobijaju novac iz državnog budžeta, ove izmene zabranjuju udruženjima bilo kakvo raspolaganje gotovinom.

U Nacrtu zakona o računovodstvu, organizacije civilnog društva se pak tretiraju kao preduzeća. Prilikom finansijskog izveštavanja, knjigovodstva, vođenja poslovnih knjiga i primeni kontnog plana, udruženja imaju isti status kao i privatna preduzeća. Iako je, prema podacima Centra za razvoj neprofitnog sektora, samo Srpska pravoslavna crkva najveći pojedinačni primalac iz budžetske linije 481 namenjene nevladinim organizacijama, crkve i verske zajednice izuzete su iz ovog Nacrta. One nisu u obavezi da podnose bilo kakve finansijske izveštaje za novac koji dobijaju iz državnog budžeta. Ovakav tretman kosi se sa načelom jednakog zakonskog tretmana fizičkih i pravnih lica koja se nalaze u istom pravnom položaju, ali i sa Ustavom Republike Srbije.

Amandmani organizacija civilnog društva na Zakon o porezu na dobit, koji su odbijeni od strane Ministarstva finansija i privrede, predlažu proširenje namene/oblasti za koje će preduzeća imati olakšice ukoliko ih finansiraju. Pošto su ovi amandmani odbijeni, olakšice su uvedene za davanja samo ustanovama socijalne zaštite, čime su u povoljniji položaj dovedene državne institucije koje se bave pružanjem usluga socijalne zaštite, ali ne udruženja koja su takođe pružaoci ovih usluga.

U svetlu svih pomenutih okolnosti, od velike je važnosti otvoriti dijalog između države i civilnog društva.

Ne možemo govoriti o evropskim integracijama, demokratizaciji društva ili ljudskim pravima ukoliko neke državne institucije čine sve da građanima i građankama Srbije otežaju i onemoguće slobodu udruživanja uvodeći restriktivne propise. Okolnostima koje pomenuti zakoni uvode dovodi se u pitanje mogućnost i pravo svih da samostalno pokreću građanske inicijative, deluju nezavisno, da se uključuju u društveni život i rešavaju probleme na koje nailaze čineći dobro za svoju zajednicu.

Aktivnosti na poboljšanju pravnog i finansijskog okvira za delovanje organizacija civilnog društva, Građanske inicijative sprovode u okviru projekta Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC) a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

http://www.probjave.com/objava/20121219_losi-zakoni-guse-civilno-drustvo
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu