BZNR forum
Autor Poruka

<  Štetni gasovi  ~  UGAŠENA NAJSTARIJA KOTLARNICA U GRADU

Jovan Hadži-Perić
Poslao: Sre Okt 17, 2012 11:27 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 25 Sep 2012 Poruke: 477
Jedna od najstarijih kotlarnica u Beogradu, u Osnovnoj školi "Marija Bursać" na Zvezdari danas je ugašena, a škola je priključena na daljinski sistem grejanja, čime će biti smanjena emisija štetnih gasova.Pored kotlarnice u školi Marija Bursać, koja je bila u najgorem stanju, ugašene su kotlarnice i u Bogosloviji Sveti Sava, na Bogoslovskom fakultetu, Institutu Siniša Stanković, a do početka grejne sezone biće ugašene u osnovnim školama "Milan Rakić", "Boško Buha", srednjoj mašinskoj školi Tehnoart i u srednjoj Građevinskoj školi.

Svi ovi objekti biće prebačeni na sistem daljinskog grejanja do početka ove grejne sezone.

Navedene institucije odabrane su kao prioritet za priključenje daljinskom grejanju u 2012. godini u skladu sa stanjem kotlova, stepenu emisije štetnih gasova i zoni u kojoj se nalaze.

Radovi su započeti i u hali Pionir, srednjoj školi "Rade Končar", srednjoj PTT školi i Četvrtoj beogradskoj gimnaziji, i ovi objekti biće spremni da se priključe daljinskom grejanju sledeće grejne sezone.

- Do sada je u projekat gašenja kotlarnica uloženo oko 300 miliona dinara. Naša namera je da ovim potezom učinimo vazduh u Beogradu zdravijim - istakao je Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

On kaže da su paralelno sa školama, ugašene i kotlarnice u zoni oko ulice Despota Stefana, gde je zagađenje vazduha posebno izraženo.

- Presrećni smo zbog gašenja kotlarnice, koja nam je uzrokovala velike probleme zbog starosti i istrošenosti. Trošila je mnogo uglja, a nije grejala kako treba. Deca se posebno raduju jer neće morati više da sede u jaknama na časovima, što se dešavalo zimi kada temperatura uđe u veliki minus – reči su Anđelke Kekić, direktorke škole "Marija Bursać".

Projekat traje već tri godine

Sekretarijat za zaštitu životne sredine započeo je u 2012. godini trogodišnje finansiranje gašenja određenog broja postojećih individualnhih kotlarnica koje prekoračuju propisane granične vrednosti emisije štetnih gasova i njihovo priključenje na sistem daljinskog grejanja.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/348080/Ugasena-najstarija-kotlarnica-u-gradu
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu