BZNR Forum Index
Author Message

<  Važni datumi i dešavanja  ~  SAJAM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE OD 10. OKTOBRA

Jovan Hadži-Perić
Posted: Thu Oct 04, 2012 09:17 Reply with quote
Joined: 25 Sep 2012 Posts: 477
Na medjunarodnim sajmovima zaštite životne sredine i energetike od 10. do 12. oktobra na Beogradskom sajmu će se predstaviti 250 izlagača iz 19 zemalja.
Pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Mirko Grubišić rekao je da je osnovna tema sajma energetike razvoj energetskih potencijala Srbije: planovi i investicija za nova tehnička i tehnološka rešenja sa ekološkim standardima.

"Manifestacija u Beogradu pokušava da pomiri ekološke i energetske probleme u Srbiji i regionu", rekao je Grubišić na konferenciji za novinare.

Grubišić je dodao da će se na Sajmu predstaviti firme koje se bave sakupljanjem, odvoženjem i preradom otpada, reciklažom i ozelenjavanjem.

Na izložbama učestvuju i proizvodjači i distributeri struje, nafte, uglja, gasa, firme za obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine, kazao je on.

Na sajmovima će biti i posebne izložbe Rumunije, Hrvatske, i Bosne i Hercegovine.
Šef ekonomskog odeljenja ambasade Češke u Srbiji Luboš Joza rekao je da je Srbija jedan od najznačajnijih partnera te zemlje u pogledu podsticanja izvoza i pružanja pomoći.

Po njegovim rečima za poslednjih 10 godina Češka je za zaštitu životne sredine Srbiji dala 12,5 miliona evra, a ove godine iz te zemlje na sajmovima učestvuju 24 firme.

Preduzeća iz Češke predstaviće tehnologiju za otpadne vode, čvrsti otpad, korišćenje obnovljivih izvora energije, a žele dugoročnu saradnju sa preduzećima iz Srbije.
Na sajmovima će se predstaviti zemlje regiona, kao i Belgija, Rusija, Nemačka i Kanada.

Radno vreme Sajma je od 10.00, do 18.00 sati, a cena ulaznica je 300 dinara, odnosno 150 dinara za grupne posete.

mmc/ibj/šm


Izvor : (Beta)

http://www.zelenasrbija.rs/srbija/2982-sajam-zatite-ivotne-sredine-od-10-oktobra
View user's profile Send private message Send e-mail
Jovan Hadži-Perić
Posted: Tue Oct 09, 2012 15:04 Reply with quote
Joined: 25 Sep 2012 Posts: 477
Organizator: Ministarstvo energetike
Mesto: Beograd
Datum: 10.10.2012

Beogradski sajam pod sloganom "Priključi se" i pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije, organizuje 8. Međunarodni sajam energetike (Energetika 2012) i 9. Međunarodni sajam zaštite životne sredine Ekofer (ECOFair).

Sajmovi će biti održani od 10. do 12. oktobra u Hali 1 i 1a, a najavljeno je učešće oko 250 kompanija iz Belgije, Nemačke, Rusije, Kanade, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji partner sajmova ECOFair i Energetika 2012 je Češka. Pod pokroviteljstvom Ministarstva industrije i trgovine Češke, Privredne komore i Ambasade Češke na Beogradskom sajmu će biti predstavljeno oko tridesetak kompanija iz te zemlje.

Učesnici će ponuditi rešenja zaštite životne sredine u različitim oblastima privređivanja, zaštite prirode i upravljanja prirodnim resursima, uz predstavljanje strategije i edukativnih programa za očuvanje životne sredine i prirode.

Na samu će prvi put biti predstavljen i portal Novinske agencije Beta "Zelena Srbija", koji promoviše zaštitu životne sredine i zdrav način života.

Italijanska regija Apulia reprezentativno će se predstaviti sa petnaestak firmi koje se bave obnovljivim izvorima energije i zaštitom životne sredine.

Među kompanijama koje će nastupiti na sajmu su Energetika 2012 su Institut "Mihailo Pupin", Gorenje, Agencija belgijskog regiona Valonije Aveks (Aweks), Energoprojekt, AB Enerdži iz Italije (AB Energy) i drugi. Najavljene su i prezentacije na štandovima Termoelektrane "Nikola Tesla".

Sajmove će 10. oktobra u 11 časova svečano otvoriti ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović. Radno vreme sajma je od 10 do 18 časova, osim poslednjeg dana kada je radno vreme do 17 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, a za grupne 150 dinara.

www.euractiv.rs/energetika/4843-ekofer-i-energetika-2012-na-beogradskom-sajmu.html
View user's profile Send private message Send e-mail
Jovan Hadži-Perić
Posted: Tue Oct 09, 2012 15:11 Reply with quote
Joined: 25 Sep 2012 Posts: 477
Od 10. do 12. oktobra na Beogradskom sajmu održaće se 8. Međunarodni sajam energetike i 9. Međunarodni sajam zaštite životne sredine ECOFAIR. uz učešće 250 izlagača, iz 20 stranih zemalja. To su kompanije koje se bave proizvodnjom električne energije, uglja i drugih energenata, obnovljivim izvorima energije i zaštitom životne sredine.

Sajmovi su dobra prilika za predstavljanje planova i investicija, kao i za sagledavanje i razvoj energetskih i ekoloških potencijala.

Prateći savremene potrebe i trendove razvoja energetskog i ekološkog sektora, ove specijalizovane sajamske manifestacije značajno su doprinele napretku ovih perspektivnih oblasti. Zbog svog značaja za Srbiju i region ovi sajmovi su postali prepoznatljivi u području jugoistočne Evrope, beležeći istovremeno i povećanje broja izlagača iz zemlje i sveta. U 2012. ali i narednim godinama predviđena su značajna ulaganja u energetski sektor i oblast zaštite životne sredine Srbije, što prestavlja važan motiv za poslovnu saradnju kompanija iz ovih oblasti.

Oba sajma organiziraju se pod jedinstvenim geslom: ‘Priključi se!’ Naime, tim energičnim slo­ganom Beogradski sajam kao organizator želi probuditi predstavnike gospodarstva i pozva­ti ih na djelovanje jer se općenito smatra da je upravo ova, 2012. godina povoljan trenutak za ulaganja i razvoj u području energetike i zaštite okoliša.

Pored brojnih domaćih firmi, najavljeno je povećano učešće stranih firmi iz dvadesetak zemalja uključujući Rusiju, Kanadu, Australiju i Izrael. Ove manifestacije značajno doprinose regionalnoj saradnji i povezivanju privreda jer na njima izlažu i firme iz okruženja: iz Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ove godine će Češka Republika biti zemlja partner sajmova ECOFair i ENERGETIKA. Pod pokroviteljstvom Ministarstva industrije i trgovine Češke Republike, Privredne komore Češke i Ambasade Češke Republike u Beogradu, na Beogradskom sajmu će se okupiti se oko tridesetak kompanija. Cilj Češke je dugoročna saradnja sa Srbijom, koja je veoma značajna za tu zemlju ne samo sa gledišta izvoza, već i pružanja pomoći. Na sajmovima će se, predstaviti 24 češke firme koje nude nove tehnologije i rešenja u oblasti upravljanja otpadnim vodama, otpadom, korišćenja obnovljih izvora energije...

Agencija AWEX - Agencija belgijskog regiona Valonije za promociju izvoza i stranih ulaganja će nastupiti u cilju uspostavljanja kontakata i bližeg upoznavanja sa tržištem i kompanijama Srbije.

Hrvatska gospodarska komora i Privredno/ Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine će i 2012. godine, kao i prethodnih godina, organizovati svoje nacionalne izložbe sa ciljem unapređenja privredne saradnje.

Ove godine, po drugi put, na „Energetici 2012.“ održaće se Nacionalna izložba Rumunije, na kojoj će se uz podršku Ministarstva energetike i trgovine Rumunije pojaviti brojne rumunske firme sa ponudom svojih proizvoda i prezentacijom mogućnosti saradnje u oblasti energetskog sektora.

Italijanska regija Apulia reprezentativno će se predstaviti sa petnaestak firmi koje se bave obnovljivim izvorima energije i zaštitom životne sredine.

Mađarsko udruženje firmi koje se bave zaštitom životne sredine će pod pokroviteljstvom Mađarske investicione i trgovinske organizacije HITA organizovati Srpsko-mađarski poslovni forum. Pored navedenog, na Beogradskom sajmu će se u periodu od 10 – 12. oktobra organizovati brojne konferencije, prezentacije i privredni skupovi iz oblasti energetike i ekologije.

http://www.naslovi.net/sponzorisani-clanak/sajam-ekologije
View user's profile Send private message Send e-mail
Jovan Hadži-Perić
Posted: Thu Oct 11, 2012 10:54 Reply with quote
Joined: 25 Sep 2012 Posts: 477
10. oktobar 2012.Pod sloganom "Priključi se" danas su na Beogradskom sajmu, pod pokroviteljstvom resornog ministarstva, otvorene dve sajamske manifestacije - 8. Međunarodni sajam energetike i 9. Međunarodni sajam zaštite životne sredine ECOFer. Resorna ministarka Zorana Mihajlović je istakla za naš radio da su ove manifestacije značajne za Srbiju zbog okupljanja najznačajnijih privrednih subjekata, zbog novih investicija, kao i otvoranja prostora za nova radna mesta.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović je kazala da je opravdanost ovog sajma i u tome što će se na njemu predstaviti 250 izlagača, koje se bave proizvodnjom električne energije, uglja i drugih energenata, obnovljivim izvorima energije i zaštitom životne sredine.Ona je istakla da su prioriteti energetike i zaštite životne sredine, energetska efikasnost, izgradnja energetskih infrastrukturnih objekata, oslanjanje na obnovljive izvore energije, otvaranje reciklažnih centara, prerada otpada i smanjenje štetnih emisija. Ministarka je naglasila za MRS da je pokretač razvoja države energetika i ulaganje u ovaj sektor. Naše firme mogu biti konkuretne na svetkom tržištu ali uz pravilno restrukturiranje pogotovo državnih preduzeća i to nas čeka u dogledno vreme, naglasila je Mihajlovićeva.

Inače sajmovi su dobra prilika za predstavljanje planova i investicija, kao i za sagledavanje i razvoj energetskih i ekoloških potencijala. Prema rečima organizatora, na sajmovima će biti 35 odsto stranih izlagača - iz Italije, Slovenije, Madjarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Belgije, Nemačke, Rusije, Kanade, a partner sajmova je ove godine Češka iz koje dolaze 24 firme koje nude nove tehnologije i rešenja u oblasti upravljanja otpadnim vodama, otpadom, korišćenja obnovljih izvora energije. Njima nije želja da potisnu srpska preduzeća, već da im pokažu da su zainteresovani za saradnju, .

Na Beogradskom sajmu, biće održan i Srpsko - mađarski poslovni forum, a organizator je istakao da manifestacije poput sajmova energetike i ekologije značajno doprinose regionalnoj saradnji. Veliki doprinos unapređenju ovog sajma i regionalnom povezivanju daće, mnogobrojne domaće i stane kompanije među kojima su termoelektrana “Nikola Tesla” sa svojim domaćim i stranim partnerima, rudarski baseni Kolubara i Kostrolac, Elektromereža Srbije, “Srbijagas” i “Nafna industrija Srbije”, Konzorcijum za konsalting i inženjering u energetici koji okuplja 12 firmi, između ostalih i “Rudnap Group”, Institut Mihajlo Pupin, “Energoprojekt”, “Termoelektro”, “Goša Montaža” i “Goša Fom”, kao i firme ABB, “Dossan Power Sistem” Velika Britanija, “Kolubara Metal”, ATB Sever Subotica, Rade Končar Hrvatska, “Gorenje” Slovenija, “Elektrovat” Beograd, “Voith Turbo” Nemačka, “AB Energy” Italija, “Bio Green Energy” i mnoge druge.Sajam Energetike i Ekologije održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije.

Autor Aleksandra Novaković

http://glassrbije.org/privreda/otvoreni-sajmovi-energetike-i-ekologije
View user's profile Send private message Send e-mail
Jovan Hadži-Perić
Posted: Fri Oct 12, 2012 09:32 Reply with quote
Joined: 25 Sep 2012 Posts: 477
Око 250 излагача из Србије, региона, Русије, Канаде и других земаља представиће на Београдском сајму достигнућа из заштите животне средине и енергетског сектораУ хали 1 Београдског сајма, јуче су отворене манифестације „Екофер” и „Енергетика”. До сутра, када се оба догађаја завршавају, посетиоци ће моћи да виде понуду око 250 излагача из Србије, региона, Русије, Канаде и других земаља, који су представили достигнућа из заштите животне средине и енергетског сектора.

Међу учесницима су, између осталих, соларне електране, произвођачи и дистрибутери опреме за производњу пелета, ЛЕД расвете, система за пречишћавање индустријских гасова, апарата за мерење буке, предузећа за енергетски консалтинг... Неколико централних штандова у партеру „јединице” заузели су Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине, погони ЕПС-а и Национална изложба Румуније. Осим ове државе, репрезентативне штандове имају и белгијска регија Валонија, италијанска регија Апулија, Чешка, привредне коморе Хрватске и Федерације БиХ и Мађарска. У организацији излагача из државе наших северних суседа за време трајања сајма одржава се и српско-мађарски пословни форум, као главни пратећи програм.

Места у хали нашло се и за еколошке контејнере, соларне системе за догревање објеката, „паметна” бројила опремљена даљинским очитавањем и управљањем... Од „непроизводних” излагача, представили су се специјализовани медији, научни институти, високошколске установе, Привредна комора Србије, Природњачки музеј, непрофитна удружења за управљање отпадом и други.

„Екофер” и „Енергетика” данас ће бити отворени од 10 до 18 часова. Сутра, последњег дана, радиће сат краће и у том периоду обе манифестације моћи ће бесплатно да обиђу ученици средњих школа и студенти. Сви остали улаз плаћају 300 динара, односно 150 за групне посете.

----------------------------------------------

Рециклажни центри кршили закон

Унапређење енергетске ефикасности, смањење емисије штетних гасова и отварање центара за рециклажу приоритети су Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, истакла је ресорна министарка Зорана Михајловић на отварању сајамских манифестација.

Држава ће, истакла је она, учинити све да смањи административне процедуре за инвеститоре у сектору коришћења обновљивих извора енергије. За неколико дана биће представљена и листа 50 приоритета Србије за улагања у енергетику, што ће помоћи отварање радних места. Министарка је додала да ће држава учинити све да санира црне еколошке рупе у рударским подручјима, од Бора до рудника Зајача.

Накнада од еколошких такси, према њеним речима, и даље ће бити доступна свима који се баве рециклажном индустријом и еколошком пројектима.

Зорана Михајловић је упозорила и да поједини рециклажни центри нису радили по закону.
Д. Буквић

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Sajamska-jedinica-u-znaku-energetike-i-ekologije.sr.html
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum