BZNR Forum Index
Author Message

<  Važni datumi i dešavanja  ~  Svetski dan zaštite životne sredine - 5. jun

galamic
Posted: Mon May 24, 2010 16:10 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Očistimo Srbiju zajedno

Akcija Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja povodom obeležavanja 5. juna Dana zaštite živote sredine pokrenulo je akciju ''VELIKO SPREMANJE SRBIJE'' u nastavku već započete akcije iz 2009. godine ''Očistimo Srbiju''.

Iz Ministarstva potučuju: U subotu 5. juna, zajedno čistimo Srbiju. Pridružite nam se!'' Idea


Last edited by galamic on Tue Jun 05, 2012 07:36; edited 1 time in total
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Thu Jun 03, 2010 13:28 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Još samo dva dana do akcije ''Očistimo Srbiju zajedno''. Ima još vremena da se svi uključimo na lokalnom nivou i doprinesemo boljoj realzaciji aktivnosti, samo da vreme dozvoli da izađemo i očistimo prostor od smeća i drugih materija.
Prijatan vikend i uspešnu akciju želim:D
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Fri Jun 04, 2010 23:28 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Danas je 5. jun Dan zaštite životne sredine i želim svima prijatan i ugodan dan i mnogo uspeha posebno onima koji su uzeli učešće u akciji velikog čišćenja Srbije Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, pod nazivom ''VELIKO SPREMANJE SRBIJE'' koja se odvoja na teritoriji cele Srbije.

Naša uloga je takođe značajna u našim kolektivima i zajedno sa rukovodiocima i zapsolenima da ih podstaknemo na akciju.

Samo da nas vreme posluži i bude sunčano, da dođe leto konačno.Idea Idea Idea
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Sat Jun 05, 2010 15:15 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Svetski dan životne sredine - 5. jun obeležava se danas širom sveta različitim manifestacijama, a u Srbiji akcijom "Velikog spremanja", tokom koje će građani, kompanije i škole čistiti svoja dvorišta, prostorije, parkove i time dati doprinos rešavanju problema nagomilanog otpada.

Počela akcija "Veliko spremanje Srbije" (Tanjug 05. 06. 2010.)

Akcija "Velikog spremanja Srbije" počela je jutros čišćenjem prostora ispred sedišta Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i drugih državnih organa, koji se nalaze u "Palati Srbija" na Novom Beogradu. Akcija je počela raspodelom rukavica i kesa za zaposlene, a u njoj su učestvovali ministri životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, koji su pozvali građane da se u što većem broju uključe u akciju čišćenja okruženja u kome žive. Akcija je počela odbrojavanjem, a prisutnim su podeljene metle, lopate, žute kese namenjene za plastiču ambalažu i crne za ostale vrste otpada. Ministar Dulić je rekao da je važno da se prvo počisti ispred svoje zgrade i naveo da je ispred zgrade njegovog ministarstva jutros napunjeno na desetine crnih plastičnih kesa i najavio da će akcija trajati do popodnevnih sati.

Kragujevac
Otklanjanjem divlje deponije u Gajevoj ulici, u Kragujevcu je počela akcija ''Očistimo Srbiju’’. Prostori na kojima se sada nalaze divlje deponije, biće pretvorene u zelene površine ili dečja igrališta. Ministarstvo životne sredine iI prostornog planiranja za akciju ‘’Očistimo Srbiju’’ u Kragujevcu izdvojilo je pet miliona dinara, a izvođač radova biće gradska čistoća. U planu je da se zemljišta na kojima se sada nalaze divlje deponije, pretvore u uređene zelene površine ili dečja igrališta. Jedan tako uređen prostor nalaziće se u Gajevoj ulici, odakle je krenula akcija ‘’Očistimo Srbiju u našem gradu’’. Na teritoriji grada postoji preko 150 divljih deponija, a na njima se nalaze veće ili manje količine otpada. U prvoj fazi za koju je predviđeno tri meseca očistiće se 12 divljih deponija i biće otklonjeno 4000 kubika otpada.

Pored ove akcije ''Očistimo Srbiju’’, gradska čistoća se prijavila i za program javnih radova, gde je takođe planiran jedan deo poslova na čišćenju svih onih divljih deponija koje ovom akcijom nisu obuhvaćene. Sa javnim radovima počinje se 1. jula, a tada će gradska čistoća da uvede tkz. zelene kamione, koji će po određenom rasporedu, u svakoj mesnoj zajednici odvoziti samo baštenski otpad kako ne bi dospeo u kontejnere. Problem je, kao i u drugim mestima u Srbiji, kako da se čistoća održi, a prema rečima Dragana Nikolića načelnika komunalnih poslova pri JKP ‘’Čistoća’’ strožije kazne i rigorozna kontrola od strane komunalne policije trebalo bi da uvede red u oblasti otpada. Naravno on predlaže i kazne u vidu dobrovoljnog rada, kako bi zagađivač uvideo koliko čistoća ulaže napora da grad bude čist.
Razz Razz Arrow
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Sun Jun 06, 2010 09:41 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
OKO 200 000 GRAĐANA ČISTILO SRBIJU

05. jun 2010. 18:07 (Izvor:Tanjug)

Oko 200 hiljada građana Srbije učestvovalo je u akciji "Veliko spremanje Srbije" kojom je obeležen Svetski dan zaštite životne sredine. Visoku svest o značaju zaštite životne sredine pokazali su žitelji gotovo svih mesta u Srbiji. Čistilo se i u većini beogradskih opština, a doprinos akciji dale su škole, fakulteti, kompanije, javna preduzeća i Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja. Hiljadu mladih izviđača iz cele Srbije svojim telima na Trgu Republike formiralo je veliki znak za reciklažu i tako javnosti uputili apel da moraju odgovornije da postupaju sa otpadom.
U Beogradu su smeće sa divljih deponija uklanjali gradonačenik Beograda Dragan Đilas, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.. Među volonterima bile su i poznate ličnosti poput pevača Vlade Georgijeva, glumice Anice Dobre, glumca Marka Živića, rok muzičara Đuleta iz grupe „Van Gog" počistio svoj kraj, odnosno okolinu Palate Srbije, gde su pojedina ministarstva.

Komentar: o broju učesnika u akciji može se nadugo i naširoko diskutovati kad znamo koliko nas ima u Srbiji. Mnogi prljaju a drugi moraju da čiste, a komunalne službe koje se finansiraju iz raznih državnih, gradskihtaksih i drugih ekoloških taksi. Komunalna policija će uskoro početi da sprovodi ekološke i komunalne zakone pa ćemo onda videti kakva će nam životna sredina i okolina biti.

Prijatan vikend i lepo vreme želim.
Very Happy
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Tue Jun 05, 2012 07:35 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Svetski dan zaštite životne sredine 2012

Filed under: Prepreke u zaštiti životne sredine, Uticaj čoveka na lokalne i globalne probleme, Životna sredina by Predrag Agatonović — Leave a comment 4. June 2012.

Svetski dan zaštite životne sredine je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih Nacija 1972. godine. Od tada svakog 5. juna se širom sveta širi svest o potrebi očuvanja životne sredine.

•2008. godine ovaj dan se obeležavao pod sloganom: “Emisija CO2 – kako menjati navike”
•2009. godine ovaj dan se obeležavao pod sloganom: “Potrebni smo svojoj planeti – ujedinimo se u borbi protiv klimatskih promena!”
•2010. godine ovaj dan se obeležavao pod sloganom : „Biodiverzitet – mnogo vrsta – jedna planeta – jedna budućnost“
•2011. godine pod sloganom: ” Šume: priroda na usluzi”.
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum