BZNR Forum Index
Author Message

<  Važni datumi i dešavanja  ~  U Durbanu dogovor o ograničenju štetnih gasova

igor.popovic
Posted: Mon Dec 12, 2011 13:04 Reply with quote
Joined: 21 Feb 2011 Posts: 17 Location: Beograd
Durban

Na konferenciji UN o klimatskim promenama preključe je, prvi put, postignut dogovor koji će primorati sve najveće zagađivače da preduzmu mere kako bi se usporio trend globalnog zagrevanja.

Dogovor je postignut posle višegodišnjih uzaludnih napora da se uvedu međunarodna, zakonski obavezujuća pravila koja će poštovati sve zemlje - ekonomije u usponu poput Kine i Indije, kao i bogate zemlje, poput SAD.

Predstavnici 194 zemlje saglasili su se na konferenciji u Durbanu da počnu razgovore o novom sporazumu koji bi obavezivao sve zemlje da ograniče emisiju štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

Sporazum bi stupio na snagu najkasnije 2020. godine, prenose agencije.

Britanski ministar za energiju i klimu Kris Hjun izjavio je da je dogovor rezultat "velikog uspeha evropske diplomatije".
"Uspeli smo da navedemo velike emitere, poput SAD i Indije i Kine na put koji će obezbediti sveobuhvatni sporazum", ocenio je on.

Na samitu koji je trajao 14 dana dogovoreno je i o produženju protokola iz Kjota, čiji se prvi period angažovanja završava krajem 2012. godine.

Izvor: novine Politika
View user's profile Send private message Visit poster's website
igor.popovic
Posted: Mon Dec 12, 2011 13:05 Reply with quote
Joined: 21 Feb 2011 Posts: 17 Location: Beograd
NJUJORK – Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da su na konferenciji UN o klimi u Durbanu donete „veoma značajne” odluke, koje do 2015. godine treba da dovedu do usvajanja opšteg sporazuma o smanjenju emisije štetnih gasova.

„Generalni sekretar pozdravlja odluke koje su donele 194 učesnice konferencije o klimatskom promenama u Durbanu”, rekao je portparol Ban Ki Muna, Martin Nesirski, i dodao da će odluke određivati način na koji će međunarodna zajednica sledećih godina pristupati klimatskim promenama.

Mapa puta ka postizanju opšteg sporazuma svih zemalja na planeti do 2015. godine o smanjenju emisije štetnih gasova usvojena je rano jutros u Durbanu posle dugih pregovora.

Cilj je da taj sporazum, čija pravna strana još nije definisana, stupi na snagu do 2020. godine.

Međunarodna zajednica nastoji da ograniči rast temperature na planeti na dva stepena Celzijusa.

Ministri i delegati, iscrpljeni nakon 14 dana pregovora i neprospavanih noći, dogovorili su se i o produženju protokola iz Kjota, čiji se prvi period primene završava krajem 2012. godine.

Odluka o budućnosti tog protokola, jedinom obavezujućem pravnom aktu koji većini industrijski razvijenih zemalja ograničava emisiju štetnih gasova, predstavlja jedan od ključnih rezultata postignutih na konferenciji u Durbanu.

Na skupu je odlučeno da se pokrene druga obavezujuća faza tog protokola koja bi se pre svega odnosila na zemlje Evropske unije. Kanada, Japan i Rusija su se, međutim, već ranije izjasnile da ne žele ponovo da se obavezuju na taj način.

Međunarodna konferencija o klimatskim promenama počela je u Durbanu 28. novembra i, iako je trebalo da se završi u petak, učesnici su rad produžili za još dva dana.

Beta
objavljeno: 11/12/2011
View user's profile Send private message Visit poster's website

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum