BZNR Forum Index
Author Message

<  Primeri loše prakse  ~  JATOV AVION IZLETEO SA PISTE

milutin.jelić
Posted: Sun Oct 04, 2009 20:54 Reply with quote
Joined: 21 Apr 2008 Posts: 137
Danas, 4. oktobra dogodio se akcident koji je mogao da odnese stotine života. JAT-ov avion na aerodromu u Turskoj izleteo sa piste.

Malo starije kolege se sećaju da je u sličnom udesu na aerodromu na ostrvu KRK pre tridesetak godina poginulo stotine ljudi.
View user's profile Send private message
MM
Posted: Mon Oct 05, 2009 13:52 Reply with quote
Joined: 07 Sep 2009 Posts: 7
Dileme nema: neko nije poštovao prpise i procedure: ili su aerodromske službe i kontrola leta dozvolili sletanje na nabezbednu pistu (previše vode ili slaba vidljivost), ili je zakazaka tehnika (sistemi za zaustavljanje) zbog propusta u održavanju, ili je pogrešila posada i avion prizemljila na velikoj brzini odnosno na velikoj udaljenosti od početka piste.

Vazduhoplovni udesi se uvek detaljno istražuju i na osnovu toga se izrađuju i dopunjuju pravila i procedure. Obično se kaže da su vazduhoplovna pravila krvlju napisana. I pored toga se dešavaju nesreće, jer se radi o visoko rizičnim poslovima. Bilo bi dobro kada bi se u svim delatnostima tako istraživali i analizirali akcidenti. Verovatno bi ih bilo manje.

Kod većina naših poslodavaca je praksa da se akcidenti sakriju, ili, ako to nije moguće, da se što pre zaborave. Ne treba zaboraviti da je obaveza poslodavaca da inspekciju i MUP-u prijavi i "pojavu koja bi mogla da ugrozi bezbednost i zdravlje zaposlenih" (član 50. Zakona o BZR)
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum