BZNR forum
Autor Poruka

<  Pravna regulativa  ~  Strožije vrednosti zagađujućih materija u Srbiji

galamic
Poslao: Ned Sep 19, 2010 11:45 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Tanjug | 18. 09. 2010. - 23:14h | F

Uredba o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija, koja je nedavno usvojena, predviđa strožije granične vrednosti tih emisija, izjavila je danas šef Odseka za zaštitu vazduha u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Sonja Ružin. Ona je ukazala da će ta uredba, usvojena na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, početi da važi osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Uredba je doneta na osnovu Zakona o zaštiti vazduha i propisuje zagađujuće materije čija se emisija meri i njihove granične vrednosti i detaljno se bavi postupkom i metodologijom merenja emisije zagađujućih materija u vazduh.
"Dokument je baziran na direktivama Evropske unije koje se tiču emisija iz velikih ložišta i maksimalnih nacionalnih emisija", ukazala je Ružinova, navodeći da su za određene vrste postrojenja propisane zagađujuće materije koje se mere i njihove granične vrednosti. Kako je ocenila, Uredba ne sadrži značajne novine u odnosu na prethodni propis koji je postojao o ovoj oblasti, zato što je i prethodni propis imao sličnu strukturu. Ružinova je istakla da operateri moraju da preduzmu mere kako bi se usaglasili sa novim vrednostima, na primer da ugrade filtere i preduzmu određene tehničke-tehnološke mere da reše probleme povećanih emisija. Ona je takođe navela da se odredbe ove uredbe neće primenjivati na određena postrojenja koja će prestati sa radom u nekom doglednom periodu, odnosno u naredne tri-četiri godine. "To su postrojenja koja su na kraju svog radnog veka, i nije racionalno tražiti da se usklade sa novim graničnim vrednostima", rekla je Ružinova, dodajući da se za takva postrojenja primenjuju postojeće granične vrednosti iz starog pravilnika. Idea
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu