BZNR Forum Index
Author Message

<  Važni datumi i dešavanja  ~  Dunavska strategija značajan korak ka EU

galamic
Posted: Sat Jul 17, 2010 23:01 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
2010. |Izvor: Emg.rs

Učešće Srbije u izradi Dunavske strategije, koja će postati važan međuregionalni dokument Evropske unije, značajno je zbog približavanja Evropskoj uniji i ekonomskog razvoja, zaključeno danas na međunarodnom skupu Dunav, najjača veza sa Evropskom unijom, u Privrednoj komori Srbije.

Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije, rekla je da je EU prvu put u izradu neke strategije uključila i zemlje koje nisu članice, pa na projektu radi 14 država. Strategija, prema njenim rečima, počiva na tri stuba, transportu i povezanosti, sociekonomskom razvoju i životnoj sredini, a Srbija je predložila još dva, bezbednost i vladavinu prava i ekonomiju znanja.

„Iz pretpristupnih fondova za razne projekte u Srbiji koji su u vezi s Dunavom je izdvojeno 20 miliona evra“, rekla je Milica Delević.

Cilj dokumenta je da unapredi infrastrukturu i energetske veze, zaštitu okoline i borbu protiv zagađenja, ekonomsku, kulturnu saradnju, turizam, saradnju u oblasti prevencije prirodnih katastrofa poput poplava i u sektoru bezbednosti.

Adriano Martines, zamenik šefa delegacije EU u Srbiji, rekao je da je rad na Strategiji za Srbiju važan jer je to jedan od načina da se država približi EU. On je istakao da postoji nekoliko važnih aspekata Dunava, a to su saobraćajni, turistički, životne sredine.

Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, je rekao da bi razvoj infrastrukture na Dunavu trebalo da bude prioritet jer ta reka ima velike potencijale koji mogu doprineti ekonomskom napretku.

Prošle godine brodovima je u Srbiju doplovilo 49.500 turista, dok se ove godine očekuje 50.000 stranaca koji bi došli rekom.

Srbija je u spoljnotrgovinskoj razmeni s podunavskim zemljama prošle godine imala deficit 5,2 milijardi evra, uz izvoz od 1,9 milijardi evra.

Inicijativa za izradu Dunavske strategije datira iz 2008, a pokrenuli su je Austrija i Rumunija. Dunavska strategija i akcioni plan, prema rečima Milice Delević, trebalo bi da budu završeni do juna, dok se njihovo usvajanje očekuje u prvoj polovini naredne godine, za vreme predsedavanja Mađarske EU. Arrow
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum